U trendu

Želite li da zvučite pametnije? Izbacite ovih 7 reči i zablistajte u društvu

Ma apsolutno. To je neverovatno! Mislim ono… Bukvalno…I vaš je svakodnevni vokabular pun ovih poštapalica? Savetujemo vam da ih više ne koristite jer ćete tako zvučati – pametnije. Evo kojih je to sedam reči koje bi trebalo da što pre izbacite iz rečnika, kako piše Zadovoljna.hr.

1. Ono

Jedne od najučestalijih uzrečica trebalo bi da se rešite što pre. Probajte da izbrojite koliko puta je izgovorite za par minuta i ostaćete ‘zabezeknuti’. Koncentrišite se dok govorite i za kratko vreme trebalo bi da prestanete da upotrebljavate ovu zamenicu.

2. Bukvalno

Kada se nešto stvarno dogodilo nema potrebe naglašavati da je to bukvalno. Mnogi ovu reč koriste u svom vokabularu kako bi delovali pametnije, ali njena upotreba govorniku zapravo ne čini dobro.

3. Apsolutno

Dodavanje ove reči u većini rečenica je suvišno. Nešto je ili važno ili nije. Apsolutno važno ne čini da je nešto više važno.

4. Stvarno

Želite li nešto da naglasite, izaberite neku drugo reč umesto stvarno koja se već toliko ustalila u naš rečnik da je postala preterana.

5. Neverovatno

Ovaj pridev koristi se za naglašavanje nečega što je vredno čuđenja, divljenja ili pak zgražanja. Ipak, sudeći prema tome koliko je neki upotrebljavaju čini se kao da je sve postalo neverovatno.

6. Iskreno

Zar inače uglavnom govorite laži ako određene izjave prethodno morate naglasiti s reči ‘iskreno’? Upravo na taj način stručnjaci objašnjavaju često uporabu ovog prideva.

7. Samo

Ovaj veznik često se upotrebljava izvan svoje svrhe kao reč koja ‘popunjava’ rečenicu, ali rečenicu samo čini slabijom, a ne snažnijom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.