U trendu

Želite povišicu

Tražiti povišicu je neretko problematično – i to ako se uopšte usudite da uradite tako nešto. Međutim, ako već duže vreme radite za istu platu, a obavljate sve više i preuzimate sve više odgovornosti, i dosta toga ste već postigli za firmu u kojoj radite, mogla bi da bude dobra ideja da pitate za povišicu.
Ima onih koji smatraju da je dovoljno da vredno rade i da će im pretpostavljeni sami vremenom povisiti platu kad to zasluže. Nekad bude tako, ali nekad i ne bude – ima šefova koji će vas drage volje pustiti da radite sve teže stvari za manje novca, ukoliko vi na to već pristajete. Namerno će povremeno pričati o teškim vremenima (bilo da se radi o oporavku od krize ili nekim drugim teškoćama), o tome da ne ostvaruju nikakav profit, da na vama još i gube novac… I tako će vam signalizirati da ne treba ni da pitate da povišicu.
Međutim, ako vi nikad ne tražite povišicu, ako osećate da sada radite više i bolje nego ranije, ali se to ne odražava na ono što od firme dobijate, vremenom ćete se osećati sve lošije; osećaćete da vas iskorišćavaju, i to će se odraziti i na radni učinak i na vaše zdravlje. Zato, skupite hrabrost i pitajte! Ne kažemo da morate da zahtevate – pitajte.
Pre nego što pitate za povišicu, pripremite solidne argumente. Ukoliko tražite da vas više plaćaju, poželjno je da ne obavljate puki minimum neophodnog, već da se zaista trudite. Sakupite potvrde o tome, mejlove u kojima vas klijenti hvale, kopije sklopljenih ugovora, primere toga da zaista svojim radom dosta doprinosite firmi. Nemojte koristiti kao argument to što vam je novac za nešto potreban; potreban je svima. Vaš učinak je ono što je tu dobar argument. Takođe, dobro bi bilo da ne budete nerealni u svom zahtevu; nije verovatno da će vam udvostručiti platu. Može da pomogne i ako istaknete koliko volite i cenite firmu u kojoj radite. Pri tom nije nužno da stvarno osećate da biste poginuli za firmu niti da je vidite kao ljubav svog života, samo može da bude od pomoći ukoliko istaknete da vam je stalo do firme.
Ovakav potez nekad uspe. Ako i vama uspe, super! A ukoliko ne uspe, potrudite se da se na vama ne vidi razočaranje, kao i da frustriranost ne istresete na šefa. Umesto toga, ostanite ljubazni i pitajte šta biste mogli da uradite pa da se kvalifikujete za povišicu, kao i da li bi bilo u redu da ponovo pokrenete to pitanje kroz tri do šest meseci.
Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.