Želite visok standard i dug život? Ovo je 12 idealnih zemalja za Vas

Ujedinjene nacije objavile su nedavno godišnji izveštaj o razvoju ljudskog društva, koji rangira zemlje sa najdužim životnim vekom, najboljim zdravstveim sistemom, odnosno zemlje u kojima stanovnici najbolje žive.

Upoređen je život u preko 200 država sveta i ovo je 12 najbolje rangiranih zemalja za život.

12. Hong Kong — Prosečan životni vek stanovnika ove kineske oblasti je 84 godine.

11. Sjedinjene Američke Države – ova zemlja je među najbogatijim, jer njeni stanovnici prosečno godišnje zarade 53.245 dolara.

10. Kanada – Zemlja sa veoma visokim dostigućima u oblasti obrazovanja. Više od polovine stanovnika je fakultetski obrayovano.

9. Island – Stanovnici ove države prosečno žive 82.7 godina.

8. Irska – Ova zemlja ima malu stopu kriminala, i ubisva se dešavaju samo 1.1 puta na 100.000 stanovnika.

7. Holandija – Ovde je najmanja stopa nejednakosti u prihodima stanovništva (12.4%) i u stalnom je opadanju od sredine 90-ih.

6. Singapur – I ljudi u ovoj državi imaju dug životni vek, prosečno preko 83 godine.

5. Danska – Izjednačena je sa Singapurom na listi UN-a. Razlike u primanjima između muškaraca i žena su samo 7.8%. Primera radu, u SAD ta razlika je 17.9%.

4. Nemačka – Od oktobra 2014. godine, svi fakulteti su besplatni za nemačke državljane i strane studente koji žele da studiraju u ovoj zemlji, a preko 96% stanovništva ima diplomu bar srednje škole.

3. Švajcarska – Ova zemlja ima odličnu zdravstvenu zaštitu. Stanovnici žive prosečno preko 83 godine i imaju mali rizik od bolesti poput malarije, HIV-a i tuberkuloze.

2. Australija – Na obrazovanje u ovoj državi odlazi preko 5% BDP-a, po čemu je izjednačena sa Švajcarskom. Istraživanje UN došlo je do podataka da učenici u Australiji provedu prosečno oko 20 godina u školi.

1. Norveška – 13. godinu zaredom, Norveška se nalazi na prvom mestu kao zemlja sa najvišim životnim standardom, najboljim obrazovnim sistemom i dužini životnog veka stanovništva, koji iznosi ok 82 godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.