U trendu

Žena koja prevari muža treba da uradi ovo: Vladeta Jerotić objasnio kako se jedino prašta greh

Čuveni srpski akademik, psihijatar, pisac, profesor psihologije Vladeta Jerotić ostavio je iza sebe životne smernice, a jedna od njih se odnosi i na prevaru u braku od strane žena.

Svoj dugogodišnji rad posvetio je istraživanju porodice, braka i razvoja dece. Neretko se citiraju njegove teorije o ovim temama jer mnogima pomažu u različitim nedoumicama.

Među temama o kojima je svojevremeno pričao jeste i prevara. Jednom prilikom on je govorio o dve jasne razlike kada je u pitanju žena koja vara.

– Ako voliš, imaš normalne odnose. A žena koja je prevarila bez ljubavi jer je zgodan taj koji joj se udvara, bude frigidna sa ljubavnikom, a normalan orgazam ima sa mužem.

– To je jedna varijanta. Druga je suprotna, sa mužem ništa ne doživljava, pa se pojavi neka muškarčina s kojim prvi put doživi orgazam. To su vrlo opasne stvari – poručio je Jerotić.

Na pitanje jedne žene šta da radi nakon prevare, Jerotić je ovako kazao:

– Budite hrišćanka i vratite se mužu, iako on možda nije dobar u krevetu.

– Tako se jedino prašta greh. U dugogodišnjoj karijeri nisam video ni muškarca ni ženu da su poludeli ako su apstinirali.

Kada je reč o prevarama, Jerotić kaže da žene iz osvete umeju da prevare ako ih je muškarac prvi prevario.

U svemu važan faktor jeste i ljubomora.

– Ljubomora počiva na kaptativnoj ljubavi, u osnovi egoističnoj i pohlepnoj.

– Afektivna osnova ljubomore je strah od odvajanja i strah od gubitka, otud u svakoj ljubomori ima potrebe za posedovanjem i gospodarenjem, koju porodična i šira društvena struktura pojačavaju ili slabe.

– Ljubomora je manje seksualna strast, više težnja za moći.

Dodao je i šta je ključno za spas braka.

– Ne gubimo ipak nadu. Bračna psihološka savetovališta imaju danas pune ruke posla i često uspešno obavljaju svoj plemeniti, stručni i duhovni zadatak.

– Sve se može u životu popraviti, zalečiti ili izlečiti, zašto ne onda i neki brak, pod uslovom da se u njemu nisu ugasili plamičci ljubavi, odnosno duhovnosti.

Napomenuo je i da voleti drugog čoveka znači i razumeti ga i opraštati mu.

– Nije, doduše, lako voleti čoveka onakvog kakav jeste, ali samo ako budemo u stanju da ga ne samo prihvatimo već i da ga zavolimo upravo onakvog kakav jeste, podstaći ćemo ga da postane onakav kakav može da bude.

– Zato, ako nekoga stvarno volite, pokušajte da ga promenite svojom ljubavlju, a ne ultimatumima.

U priči o prevari i vernosti nezaobilazan je i faktor večne ljubavi.

– Citiraću Majndorfa koji kaže da monogamna zajednica muškarca i žene zasnovana na večnoj ljubavi postoji samo kao ideal.

– Zbog toga svako treba da neguje brak. Nije lako sačuvati ljubav. I nije isto u 50. kao kada ste imali 20 godina. Razvijajte se. Negujmo brak što duže. Šta ćemo bez braka?

– Trećina Evropljana neće brak, a zašto mladi neće? Zato što su imali loš primer roditelja. Najbolje je negovati ga da doživite zlatnu svadbu – prenosi Zadovoljna.rs

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.