U trendu

Žene će se baš obradovati: Više se isplati da ulažete u ovo nego u nekretnine

Torbice su zvanično postale odraz imovinskog statusa. Time što je njihova vrednost porasla za 13 odsto, izbacile su retke viskije sa vodećeg položaja.

Prema novom izvještaju, u toku 2019. godine bile su daleko bolja investicija od umetničkih dela. Iako je vrednost umetnosti u 2019. porasla za 5 odsto, cene torbi su porasle za 13 odsto, što je skupljanje torbi učinilo brojem jedan, prema indeksu agencije za istraživanje bogatstva Knight Frank.

Prema ovom istraživanju, na tržištu torbi, koje je eksplodiralo na aukcijama i prodajom putem interneta, dominiraju Birkin torbe, koje pravi francuski Hermes.

Vrednost Birkin torbi u 2019. godini porasla je za 13 odsto, navodi se u izveštaju.

„Iako su torbe koje proizvode drugi luksuzni brendovi poput Šanela i Luj Vitona takođe kolekcionarne, one koje je napravio Hermes najskuplje su i smatraju se najpoželjnijim”, izjavio je Sebastian Duti, direktor Art Market Research.

Najskuplja torba ikada prodata bila je takođe Birkin i smatra se svetim gralom među torbama. Napravljena je od Himalaja bele krokodilske kože ukrašene dijamantima i koštala je 379.261 dolara. Oznaka Himalaja se ne odnosi na poreklo torbe, već na delikatnu gradaciju boje. U pitanju je biserno bela boja koja podseća na veličanstvene Himalaje pokrivene snegom.

Nije poznato koliko je ovih primeraka torbi Hermes proizveo, ali poznavaoci kažu da ih nema mnogo.

Prema Bernstein istraživanju, Hermes ukupno napravi oko 12.000 torbi godišnje, ali je njihova prodaja ograničena na prodaju vrhunskim klijentima.

Prošla godina je bila prva godina kada je Knight Frank uvrstio cene torbi u rang listu kolekcionarskih ulaganja.

Nakon torbi, druga kolekcionarska investicija sa najboljim performansama u 2019. godini bile su markice, sa 6 odsto. Redak viski je imao je 5 odsto višu cenu, što je odgovaralo cenama za umetnička dela. Satovi su ostvarili porast od 2 odsto u 2019. godini, dok su vina zabeležila dobitak od 1 odsto. Najgore su prošli klasični automobili i nakit koji su doživeli pad za 7 odsto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.