U trendu

Žene koje radni vek provode u ovom položaju imaju tela 8 godina starija u odnosu na druge

Previše sedenja opterećuje leđa, tetive kolena, vrat i ramena, i prouzrokuje sušenje glutealnih mišića zadnjice, a loše deluje i na mentalno zdravlje.

Ako radite u kancelariji u sedećem položaju, sedeći provodite više vremena nego prosečna osoba starija od 75 godina, pokazuje nedavno istraživanje, a njihova tela su, u proseku, osam godina starija u odnosu na žene koje se bave drugim zanimanjem.

Taj zabrinjavajući trend mnogo sedenja i nekretanja loše utiče na celokupno zdravlje, kažu doktori, i upozoravaju da previše sedenja organizmu šteti koliko i pušenje.

Sedenje opterećuje naša leđa, tetive kolena, vrat i ramena, i prouzrokuje sušenje glutealnih mišića zadnjice, naročito ako smo ujedno i nagnuti nad radnim stolom, a doktori kažu da previše sedenja i premalo vežbanja između može lako dovesti do upale najvećeg živca u ljudskom telu; išijadičnog živca-

On ide iz kičme kroz kukove i niz zadnji deo nogu, gde osoba obično oseti bol kad je uklješten.

“Bol tada ide i iz kukova i može da bude blag, oštar, može da se oseti peckanje i trnjenje”, kažu doktori, i dodaju da sedenje prouzrokuje i skraćivanje mišića kuka, što može da dovede do problema sa zglobovima. Isto tako, dugotrajno sedenje može da prouzrokuje i probleme sa leđima, naročito ako stalno sedite u lošem položaju ili ne koristite ergonomski dizajniranu stolicu, a može da bude i uzrok kompresije u diskovima kičme, što dovodi do njene prerane degeneracije koja je često vrlo bolna.

“U tom slučaju doktor može da vam prepiše lekove za smanjenje bola i upale kod artritisa i drugih bolnih problema sa kukom, koji su dostupni i kao kreme i kao gelovi”, piše WebMD.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.