U trendu

Žene, ovo je 10 stvari koje vam muškarci najviše zameraju, a stručnjaci kažu da su u pravu

Ni najsrećniji brakovi nisu imuni na povremene sukobe, a iako su žene češće te koje se prijateljicama otvoreno žale na probleme sa mužem, ima stvari na koje se i muškarci žale.

Među najčešćim muškim pritužbama je način na koji partnerka pokreće svađe, kao i nepravedne rasprave.

1. „Udarci ispod pojasa“

,,Žene su u diskusijama često impulsivnije i udaraju ispod pojasa, a umesto argumenata koriste uvrede i izraze „ti nikad“ ili „ti uvek“, kaže bračni savetnik dr Bob Navara.

Svojim klijentima savetuje da u argumentima koriste „ja“ rečenice, koje izazivaju manje napetosti i bolje opisuju kako se zaista osećamo bez ljutnje.

2. Tretira ga kao dete

Veliki broj žena često upada u zamku roditeljskog pristupa prema svom mužu, posebno u oblastima gde smatraju da ga na neki način treba „prevaspitavati”.

,,Žena narušava samopouzdanje muškarca ako razgovara sa njim kao što bi razgovarala sa neposlušnim detetom“, ističe Navara.

Važno je da obe strane shvate da je temelj dobrog braka ravnopravan odnos i ako sada ne poštujemo partnera, nećemo ga poštovati nakon što pokušamo da ga promenimo. Pritužbe na ponašanje partnera treba iznositi promišljeno, na isti način na koji bismo želeli da nam ih kažu.

3. U brak će uključiti druge ljude

Žene razgovaraju sa bliskim ljudima o svojim vezama i konsultuju se o ljubavnim problemima, posebno sa prijateljicama, mnogo češće nego muškarci. Ovi uobičajeni ženski razgovori često su izvor frustracije za muškarce, koji smatraju da su drugi previše nametljivi. Većina muškaraca smatra da ono što se dešava u njihovoj sobi treba da ostane u njihovoj sobi, bilo da je u pitanju seks ili prljave čarape.

,,Nema ničeg lošeg u tome da se poverite prijatelju, ali pokušajte to da radite diskretno, a ne pred partnerom jer će osetiti da je na meti kritika“, savetuje Navaro.

4. Nezahvalne žene

Iako muškarci, za razliku od žena, retko otvoreno traže zahvalnost, ipak žele redovne pohvale. To laska njihovom egu, ali takođe pokazuje da cenite ono što rade za vas, vaš dom ili vašu bebu. Iako većina ovih stvari treba da se podrazumeva, olakšaće vam da uradite ono što tražite ako primetite šta je uradio posle.

5. Manipuliše uskraćivanjem seksa

,,Dok je ženama generalno potreban osećaj emocionalne bliskosti za seks, muškarci takvu bliskost izražavaju kroz sam seks“, kaže autorka knjige ,,Da li je seks sve o čemu razmišljaju?“ Marla Tavijano.

Nakon što ona odbije seks, on se oseća emocionalno ucenjenim, a seks prestaje da bude čin intimnosti već način nadmudrivanja.

6. Ona želi da ga promeni

Problem nastaje ako žene vide brak kao prekretnicu nakon koje mogu oblikovati svoje muževe prema svojim idejama.

,,Naravno, prioriteti se menjaju u braku, pogotovo ako imate decu. To znači da ćete oboje morati da postanete odgovorniji, ali nemojte očekivati da će zbog ovoga vaš suprug prestati da voli fudbal ili odustati od druženja sa prijateljima“, kaže bračna savetnica En Zif.

Ističe da parovi treba da se dobro upoznaju pre braka i da tek nakon što zaključe da će do kraja života biti srećni trenutnim ponašanjem partnera, biti sigurni da žele brak.

7. Kritikuju njegove vaspitne metode

Majke i očevi obično imaju različite pristupe roditeljstvu. Brojne studije pokazuju da je odnos sastavljen od igre i strogih pravila koja su uspostavili očevi ključan za razvoj ličnosti.

8. Ljubomorni ispadi

Muškarci su vizuelna bića i tipični heteroseksualni muškarac će sigurno primetiti zgodnu ženu oko sebe.

,,Žene to ne treba da shvataju lično, sve dok se partner prema njima odnosi sa poštovanjem i u razumnoj meri iskazuje svoje interesovanje – smatra dr Vagdevi Meunije.

Ona ističe da i same žene treba da uživaju u pogledu na pripadnike jačeg pola, ali i da znaju da nema većeg neprijatelja ljubavi od preterane ljubomore koja guši partnera.

9. Donošenje odluka bez njega

Finansijski problemi su najveći uzrok razdora u braku, čak i među najbogatijima. Problem nastaje zbog individualne potrošnje, kao i zbog nedostatka dogovora o stvarima u koje se ulaže.

,,Žene ne moraju da se konsultuju sa muškarcem oko maskare koju će kupiti, ali je poželjno da se međusobno dogovore oko plaćanja letovanja ili neke veće kupovine“, kaže Tavijano.

10. Očekuju trenutni oproštaj nakon izvinjenja

Trenutno opraštanje i zaboravljanje neprijatne situacije kod muškaraca se ne razvija ništa brže nego kod žena. Čak i za njih „žao mi je” često nije dovoljno da se situacija odmah izgladi.

,,Dajte partneru priliku da se smiri i ne očekujte da budete robot čije emocije možete uključiti i isključiti prekidačem“, kaže dr Meunier.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar