Zet i svastika se venčali, pa tužili državu jer im ne priznaje brak

Evropski sud za ljudska prava doneće sutra presudu povodom interesantnog slučaja koji se tiče bračnih odnosa u Grčkoj, u kojem su dvoje nepriznatih supružnika tužili tu zemlju tvrdeći da im je prekršeno pravo na brak.

Naime, Georgios Theodorou (68) and Sophia Tsotsorou (62) iz Korope, tužili su Grčku jer su im sudovi poništili brak, a razlog za to je blisko pobočno srodstvo, s obzirom da je Sophia sestra Georgiosove prve žene P.T. sa kojom je formalno bio u braku 30 godina i ima jednu ćerku.

Georgios Theodorou i P.T. venčali su se 1971. a razveli su se 30 godina kasnije, 2001. godine odlukom Atinskog okružnog suda, koji je utvrdio da od 1996. žive razdvojeno.

Konačno su razvedeni 2004. godine.

Theodorou se već 2005. godine oženio sestrom svoje prve žene, Sofijom Tsotsorou u religioznoj formi, navodi se u saopštenju Evropskog suda.

Sledeće godine P.T, Georgiosova prva žena, žalila se javnom tužiocu, tvrdeći da je brak ništav (nevažeći) na osnovu bračnog srodstva između dva supružnika.

Okružni sud je 2010. godine poništio brak na osnovu člana 1357 Grčkog građanskog zakonika, koji posebno zabranjuje brak između osoba povezanih pobočnim srodstvom do 3. stepena.

U svojoj odluci sud je istakao da su podnosioci predstavke bili srodnici u 2. stepenu pobočnog srodstva, a grčki zakon zabranjuje njihov brak iz razloga srodstva i poštovanja institucije porodice.

Viši sudovi u Grčkoj su takođe odbili njihove žalbe, pa nepriznati supružnici sada od Evropskog suda za ljudska prava traže da presudi u njihovu korist.

Inače, u Srbiji bi ovakav brak bio dozvoljen.

Porodični zakon Srbije ovu zabranu ne propisuje, ali propisuje smetnje za sklapanje braka, zbog tzv. „tazbinskog srodstva“.

Prema tim odredbama, brak ne mogu sklopiti tazbinski srodnici u prvom stepenu prave linije: svekar i snaha, zet i tašta, očuh i pastorka te maćeha i pastorak.

Sud, međutim, može iz opravdanih razloga, dozvoliti sklapanje braka između tazbinskih srodnika, kaže naš zakon.

Tumačenjem ovih odredbi proizlazi da brak je između bivših, svastike i zeta, u Srbiji dozvoljen, što je za Tanjug potvrdila i profesorka Olga Cvejić Jančić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.