Zgadiće vam se život kad saznate šta se sve krije u kesici čaja, nećete ga više piti

Najnovije otkriće naučnika je da se u jednoj kesici čaja nalazi čak 400 vrsta insekata, ali to nije ono najgore.

Nebrojano puta smo čuli koliko zdravstvenih prednosti ima čaj. S obzirom na to da se čaj vekovima pije širom sveta i da mu je glavni sinonim „eliksir zdravlja“, malo ko je razmišljao šta se stvarno nalazi u kesici osušenog bilja.

Verovali ili ne, u samo 40 uzoraka naučnici su otkrili tragove čak 1.200 različitih vrsta beskičmenjaka. Oni iza sebe ostavljaju tragove na lišću čajeva koje su jeli ili samo prešli preko njih.

To uključuje razne izlučevine, izmet i spoljne slojeve mrtvih tkiva.

„Ono što nas je zapravo iznenadilo je ogromna raznolikost koju smo otkrili“, kaže genetičar Henrik Krehenvinkel sa Univerziteta u Triru i dodaje:

„U jednoj kesici zelenog čaja otkrili smo tragove čak 400 vrsta insekata“.

Istraživači su iz uzoraka čajeva i bilja pronašli tragove 3.264 vrste beskičmenjaka, kao i DNK tragove bubašvaba, vaški, paukova, leptira, muva, bogomoljki i drugih insekata.

Krehenvinkel i njegove kolege sumnjaju da je tolika raznolikost u tragovima zbog načina na koji se biljke prerađuju: biljke se melju i sitne DNK materijal iz svih delova polja u kojima se uzgajaju, što se meša sa biljnim materijalom koji se posle pakuje u kesice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.