U trendu

Život mu se potpuno promenio posle herojskog čina: Migrant ‘Spajdermen’ u poseti Makronu

Francuski predsednik Emanuel Makron juče je primio migranta sa Malija koji je oduševio celi svet herojskim spasavanjem deteta koje je visilo sa balkona jedne zgrade.

Makron je rekao da će 22-godišnji Mamodu Gasama biti nagrađen za svoj nesebični čin – dobiće legalne papire kako bi ostao, ukoliko želi i državljanstvo Francuske, kao i posao vatrogasca.

Gasama se u subotu uveče, poput Spajdermena, popeo na peti sprat, preko terasa zgrade i spasao četvorogodišnjeg dečaka u jednoj zgradi pariskom 18. arondismanu.

Gasama je sa Malija došao u Evropu posle teškog perioda provedenog u Libiji, gde su ga uhapsili i mučili. Najpre je stigao u Italiju, i dobio papire da može u toj zemlji legalno da ostane. Međutim, želeo je da se pridruži starijem bratu koji već decenijama živi u Francuskoj.

Objasnio je i da je šetao sa prijateljima kada je na balkonu ugledao dete kako visi. – Potrčao sam, prešao ulicu kako bih ga spasio. Kada sam počeo da se penjem, to mi je dalo snage da nastavim – rekao je ovaj mladić predsedniku Makronu i okupljenim novinarima i dodao: – Bog mi je pomogao, i zahvalan sam Bogu što sam spasao dečeka.

Iako se njegova vlada susreće sa migrantskom krizom i zakonom kojim bi 2.500 migranata bilo proterano iz Francuske, Makron je izjavio da herojstvo Gasmana zaslužuje poseban tretman.

– Spasio si dete. Da nije bilo tebe, ko zna šta bi se dogodilo – rekao je predsednik i dodao: – Za to je potrebna hrabrost ali i sposobnost. Postao si primer mnogima jer su milioni ljudi videli tvoj podvig na društvenim mrežama – izjavio je Makron i poudio Gasmanu posao vatrogasca koji odgovara u potpunosti njegovim veštinama.

Francuski mediji preneli su i da je otac dečaka kog je migrant heroj spasao uhapšen zbog zanemarivanja deteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.