U trendu

Živu su je zakopali: Tri dana je provela zarobljena u grobu (foto, video)

Barbara Džejn Makli imala je srećan život. Bila je 20-godišnja ćerka milionera iz Majamija, Roberta Maklija. Nije bila samo bogata, već lepa i popularna. Njen otac zajedno s dvoje braće osnovao je koroporaciju Deltona, jednu od najvećih kompanija za izgradnju kuća u SAD-u, a bio je i dobar prijatelj predsednika Ričard Niksona.

Međutim, jedno kucanje na vrata pre više od pola veka zauvek im je promenilo živote.

Sve je počelo osam dana pre Božića, 1968. Barbara, studentkinja na univerzitetu Emory u Atlanti, obolela je od gripa. Školska bolnica je bila puna, pa je majka Džejn odvezla u obližnji motel kako bi se brinula o njoj.

Kasno uveče čula je kucanje na vratima sobe. S druge strane javio se muški glas, govoreći da je Barbarin verenik Stjuart Vudvord doživio saobraćajnu nesreću. Džejn je odmah otvorila vrata i suočila se sa sačmaricom koja joj je bila uperena u lice, piše Vintage News.

Ispred vrata su stajali Geri Stiven Krist (23) i Rut Ajsman-Šir (26), oboje sa skijaškim maskama. Njih dvoje su hloroformom oborili Džejn i zavezali je kablom, zatim uhvatili onemoćalu Barbaru i ugurali je u plavi automobil.

Vozili su oko 30 kilometara dalje do izolovanog šumovitog područja. Tada je Krist prisilio Barbaru da uđe u otvorenu rupu iskopanu u zemlji, u kojoj se nalazila kutija ojačana fiberglasom dimenzija 1 metar sa 2 metra. Histeričnoj devojci rekli su da unutra ima hranu, vodu, pokrivač, svetlo i ventilator na bateriju kao i pumpu ako počne da pada kiša i kutija se napuni vodom.

Krist je počeo da kuca eksere u poklopac u kutiju sličnu sanduku u zemlju, zarobivši devojku koja nije prestajala da vrišti živu. Barbara je ljutito udarala po poklopcu, ali uzaludno. Poslednje reči koje su joj uputili bile su „ne budi takvo derište“.

Kasnije tog jutra, telefon je zazvonio u Maklijevom domu. Robertu i Džejn je rečeno da su njihovu ćerku zakopali u kutiji i da će se ugušiti osim ako ne plate otkupninu od 500 hiljada dolara. Postojala su i dva dodatna zahteva: Otkupnina je trebalo da bude stavljena u jedan kofer, a Robert je morao sam da dođe.

Ako Robert Makli pristaje na uslove, trebalo je da ostavi šifrovani oglas u novine Miami Herald. To je i uradio, a u oglasu je stajalo: „VOLJENA. Molim te dođi kući. Platićemo sve troškove i naći se s tobom bilo kad i bilo gde“. Oni koji su slučajno pročitali oglas nisu ni slutili šta stoji iza njega.

Dva je dana kasnije Makli je primio novi poziv u kojem mu rečeno da se odvede do određene lokacije na Biscane Bayu, ostavi otkupninu i ode. Pristao je, ali zadatak nije prošao bez teškoća. Čovek koji živi tamo čuo je buku, a misleći da je reč o provalnicima, pozvao je policiju.

Policajci su stigli i u mraku šume primetili dve siluete koje su pojurili. Krist i Geri su pobegli, odbacivši kovčeg s novcem. U blizini su pronađeni napušteni Volvo i čamac. U automobilu je policija pronašla polaroid fotografiju Barbare Makli, obučenu u crveno-belu spavaćicu koju je nosila kada je oteta. U ruci je držala natpis „oteta“.

U međuvremenu je devojka s fotografije pokušavala da sačuva zdrav razum i optimizam, na glas je pevala božićne pesme i razmišljala je o ukrašavanju božićnog drvca, prisećajući se klizanja s dečkom.

Međutim, ni uz sav trud nije mogla da zaustavi crne misli koje su joj se prikradale. U knjizi iz 1971. „83 sata do zore“ Barbara se prisetila.

Pokušavala je da zaustaviti morbidno razmišljanje sanjarenjem o tome ko će je i kada pronaći. Možda će to biti farmer. Ili neki građevinac. Za 10 godina? Za 20?

Bilo joj je hladno i celo telo je bolelo, još uvek se borila s gripom. Nije ni slutila da stvari mogu postati još gore – kad je lampa utrnula, a celu kutiju preplavio sablastan mrak zemlje u kojoj se nalazila.

Robert Makli je u međuvremenu očajnički pokušavao da svoju jedinu ćerku dovede kući. Slomljen što je možda izgubio jedinu šansu da je spasi, izdao je saopštenje za javnost otmičarima, uveravajući ih da nema nikakve veze s propalom predajom novca.

Uspelo je: Makli je primio telefonski poziv kojim su ga uputili da se odveze do zemljane staze zapadno od Majamija i tamo ostavi novac. Uradio je kako su tražili i čekao kraj telefona sa suprugom i agentima FBI-a.

U 15:00 je stigao poziv. Krist je dao uputstva za dolazak do Barbarine lokacije, koja su bila dosta neprecizna i sumnjiva. Tamo je pojurilo preko stotinu agenata FBI-a. Nakon nekog vremena, koje je Barbari predstavljalo večnost, neko je čuo tiho kucanje. Muškarci su počeli da kopaju golim rukama.

Dvanaest minuta kasnije, Barbara Makli – slaba, ali nepovređena – podignuta je iz groba. Dok ju je jedan od FBI-ovih agenata odvezao u automobilu koji je čekao, uspela je da pokaže neočekivani smisao za humor govoreći mu, uz mali osmeh, „Ti si najzgodniji čovek kojeg sam ikada videla.“

Tada je direktor FBI-ja J. Edgar Huver prenio sreću vest roditeljima.

Krist je pronađen blizu obale Floride, nakon što su policajci pronašli gliser koji je kupio s većinom novca od otkupnine. Njegova parnerka Rut Ajsman-Šir uspela je da pobegne, a za njom su raspisali poternicu.

Uhvatili su ju tek 1969. godine kada je aplicirala za posao. Identifikovali su je na osnovu otisaka prstiju. Priznala je krivicu i osuđena je na sedam godina zatvora od kojih je tri odslužila u Hondurasu.

Bila je prva žena koja je imala „čast“ biti na vrhu liste FBI-ovih 10 najtraženijih. Krist je 196. godine osuđen na doživotni zatvor, ali pušten je uslovno 10 godina kasnije.

Nažalost, propustio je svoju drugu priliku na slobodi. Nastavio je da studira na medicinskim školama u Grenadi i Dominikanskoj republici, a na kraju je pronašao posao kao lekar opšte prakse u Indijani, ali 2003. godine mu je oduzeta licenca. Tri godine kasnije ponovno je našao nevolje – ovoga puta kad je unajmio brod kojim je iz Južne Amerike švercovao ljude i kokain.

Uhapšen je u Alabami i osuđen na pet godina zatvora, a pušten je na slobodu 2010. Godine 2012. američki okružni sudija opozvao je njegovo puštanje na slobodu zbog kršenja uslovne kazne (zemlju je napustio bez dozvole) i osuđen je na još 40 meseci iza rešetaka.

Barbara Makli, sada Barbara Vudvord, udata je, ima četvoro dece i živi na Floridi. Sećanja na ona tri i po dana u decembru ne želi više deliti s drugima. Tokom svih ovih godina odbijala je intervjue.

(Express.hr)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.