U trendu

Znak na telefonu koji nikad ne smete da ignorišete: Moguće je da vam je telefon hakovan i da vas prate

Primetili ste da zelena lampica svetli u gornjem desnom uglu vašeg mobilnog telefona, a prethodno niste koristili uređaj? To najverovatnije ni slučajno.

Možda je nešto bezazleno, a možda vas špijuniraju, smatraju stručnjaci iz ove oblasti.

Kada se zelena lampica upali na vašem uređaju, povucite prstom od vrha prema dole kako biste saznali koja aplikacija koristi kameru i/ili mikrofon.

Zelena lampica u gornjem desnom uglu vašeg pametnog telefona koji pokreće operativni sistem Android govori vam da neka aplikacija koristi senzore u telefonu – ili mikrofon ili kameru, piše Daily Mail.

Naravno, ako je pomenuta lampica upaljena, a vi niste pokrenuli nijednu aplikaciju koja koristi kameru ili mikrofon, moguće je da vas neki zlonamerni akter špijunira preko nekakvog spyware-a.

U većini slučajeva, na tu lampicu ne morate da se obazirete, međutim, ako sumnjate da vas neko špijunira, tada morate biti brzi.

– Lampica će se upaliti ako koristite kameru, ako telefonirate ili ako koristite neku aplikaciju koja ne može da radi bez njih, na primer glasovnog ili digitalnog asistenta. Uglavnom se radi o aplikacijama kojima ste dopustili da koriste kameru i mikrofon – rekao je Džejmi Aktar, glavni izvršni direktor i suosnivač firme za kompjutersku sigurnost CyberSmart.

– Međutim, ako u desnom gornjem uglu uočite narandžastu ili zelenu lampicu kada ne koristite nijednu aplikaciju, vreme je da to istražite – dodao je Aktar.

– Najčešće se radi o tome da ste nekoj aplikaciji dopustili da pristupi kameri ili mikrofonu kada ne radi. Pregledajte kojim ste aplikacijama dopustili da koriste kameru i mikrofon i tim aplikacijama oduzeti pravo da ih koriste. Ako ni to ne pomogne, moguće je da vam je telefon hakovan i da vas prate – utvrdio je Aktar.

Direktor CyberSmarta preporučuje da sumnjičavi korisnici skeniraju svoje telefone kako bi videli da li je na njih nekako ubačen kakav zlonamerni i štetni softver. Nakon toga, korisnici bi trebalo da promene šifre, ali ne na sumnjivom uređaju nego na nekom za koji znaju da je siguran. I na kraju, mobilni treba vratiti na fabričke postavke.

Kada se zelena lampica upali na vašem uređaju, povucite prstom od vrha prema dole kako biste otvorili gornji meni u kom piše koja aplikacija koristi kameru i/ili mikrofon. Ako tada prstom pritisnete zelenu lampicu, mobilni će vam reći koja aplikacija koristi kameru i/ili mikrofon. Ako smatrate da ta aplikacija nema razloga da koristi ta dva uređaja, oduzmite joj dopuštenje u podešavanjima, piše Danas.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar