U trendu

Znate li kakvo mleko pijete? A1 mleko može da predstavlja rizik, a evo šta je A2

Ključna razlika u nastajanju dve vrste mleka dolazi od genotipa krave, budući da se u A1 i A2 tipu nalaze dve varijante proteina beta-kazeina.

Još uvek mnogi žive u zabludi da je kravlje mleko visokokvalitetna namirnica koja sadrži velike količine proteina i kalcijuma. Međutim, poslednjih godina rezultati velikog broja istraživanja pokazali da od konzumiranja kravljeg mleka ima više štete nego koristi. Zbog viška fosfora i kazeina (proteina u kravljem mleku) ljudski organizam loše apsorbuje kalcijum iz kravljeg mleka, a ne može ni da preradi kazein u potpunosti, što dovodi do njegovog trulenja u crevima. Toksini koji nastaju tokom trulenja izazivaju povišenu kiselost organizma.

Iako je mleko zdravo, uvek postoji neko „ali“, a to je u ovom slučaju protein beta-kazeinomorfin, koji se nalazi u mleku A1. Više naučnih studija pokazalo je da je zdravije A2 mleko, koje proizvodi svega nekoliko proizvođača u svetu, a pokazuju i da ljudi koji piju A2 mleko manje obolevaju od dijabetesa i koronarnih bolesti.

A1 mleko povećava rizik od autizma

Neke teorije sugerišu da A1 beta-kazein može biti faktor rizika za dijabetes tip 1 i koronarne bolesti. Ova varijanta proteina takođe je povezana sa nelagodom u varenju nakon što popijemo mleko. Nakon varenja, A1 protein se pretvara u beta-kazomorfin-7 (BCM 7), za koji se veruje da je uzrok svih ovih štetnih efekata, uz stanovište po kome peptidi poput BCM-7 imaju ulogu u nastanku autizma i sindroma iznenadne smrti odojčadi (SIDS).

Međutim, kako navodi organizacija „Svetski dan mleka“, koju je pre 20 godina osnovala Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, dokazi koji ukazuju na negativne efekte proteina A1 su nedovoljni. Uprkos nedostatku pouzdanih naučnih dokaza, nekoliko mlečnih kompanija širom sveta počelo je da prodaje isključivo A2 mleko, tvrdeći da je bolje i da nema negativnih efekata., navodi se na sajtu Nacionalnog instituta za hranu.

Koja vrsta mleka je najbolji izbor?

Danas zdravstveni stručnjaci još uvek raspravljaju o prednostima izbora mleka A2 u odnosu na mleko A1. Pitanje zdravlja organa za varenje je najjača tačka koja se pominje. Proizvođači mleka A2 širom sveta fokusiraju svoj marketing i poruke oko činjenice da njihovo mleko lakše utiče na vaš probavni sistem.

Drugi zdravstveni stručnjaci tvrde da jednostavno nema dovoljno jakih dokaza koji bi podržali zdravstvene tvrdnje proizvođača mleka A2. Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite je da sami isprobate mleko. Pogledajte da li vi lično osećate razliku kada promenite. Svako može imati svoje nivoe tolerancije kada je u pitanju varenje mleka

Na kraju dana, mleko koje izaberete da pijete je vaš izbor. Možda ćete se osećati bolje ako pijete jednu vrstu mleka u odnosu na drugu. Sve se svodi na vaše lične sklonosti, šta preferirare. Otkrijte koja opcija je prava za vaš životni stil i dobrobit. Uradite test danas i vidite da li vaše telo primećuje razliku između dve vrste mleka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.