U trendu

Znate li da je ovo jedna od NAJSREĆNIJIH država na svetu? (foto)

Umesto u vojsku, ulažu u obrazovanje, zaštitu životne sredine i ekonomiju

Kostarika, centralnoamerička zemlja sa zapanjujućim plažama, prašumama i raznovrsnim životinjama, takođe je poznata po stabilnoj demokratiji i obrazovanoj populaciji. Ova zemlja spada u jednu od najsrećnijih na svetu, a njen predsednik kaže da je tome doprinela činjenica da su se otarasili vojske.

– Pre sedamdeset godina, Kostarika je ukinula vojsku. To dozvoljava mnoge stvari. Osam posto našeg BDP-a ulaže se u obrazovanje, jer ne moramo trošiti na vojsku. Naša snaga je ljudski talent, ljudsko blagostanje – rekao je predsednik Kostarike Karlos Alvarado Kesada na samitu u Davosu.

To što ne troše novac na oružane snage omogućava zemlji da se bavi zaštitom životne sredine. Kostarika proizvodi više od 99% svoje električne energije iz obnovljivih izvora, a ogromnu većinu iz hidroelektrana.

Iako je ovo veliko dostignuće, električna energija predstavlja samo mali deo potrošnje energije u zemlji, jer mnoge kuće koriste gas za grejanje i gorivo za svoje automobile.

Međutim, kvalitet vazduha u Kostariki, kao i u mnogim zemljama širom sveta, zabrinjavajući je, a neki delovi glavnog grada San Hoze prelaze granice Svetske zdravstvene organizacije za zagađenje vazduha.

Vlada Kostarike iskoristila je poreze prikupljene za prodaju fosilnih goriva kako bi platila zaštitu šuma.

– Osamdesetih godina videli smo da je pokrivenost šumama smanjena na 20 posto zbog uzgoja životinja i seče. Uspeli smo da sve to oporavimo i vratili smo se u šumsko pokriće od 50 posto. Ovim se borimo protiv klimatskih promena – rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, ovi napori pomogli su jačanju ekonomije Kostarike.

– Mnogi ljudi kažu da je zaštita životne sredine uperena protiv ekonomije. U stvarnosti je potpuno suprotno. Naš turizam je porastao upravo zbog toga – istakao je on.

Kao rezultat toga, Kostarika je najsrećnija i najodrživija zemlja na Zemlji, prema indeksu Srećne planete.

Ovaj indeks, koji je objavljen četiri puta od 2006. godine, uzima dobrobit i dugovečnost stanovništva, mere kako se podjednako distribuiraju oba, zatim postavlja rezultat u odnosu na ekološki otisak svake zemlje. A Kostarika je se našla na vrhu liste tri od četiri puta.

Kostarika je zemlja koja pripada grupi sa najstarijim ljudima, a očekivani životni vek je 78,5 godina, duže nego u SAD-u.

Visoka dobrobit Kostarike pripisuje se i kulturi stvaranja čvrstih društvenih mreža prijatelja, porodica i susedstva.

Sa druge strane, ni ove ne cvetaju ruže, a stopa ubistvava u Kostariki iznosi 12,1 ubistava na 100.000 stanovnika u 2017. godini, što je više nego dvostruko od svetskog proseka od 5,3.

Kostarika je jedna od najstećnijih zemalja na svetu Foto: Pixabay.com
Kao razlog za ovo predsednik kaže da je stopa ubistava veoma visoka u Latinskoj Americi.

– Nesigurnost je povezana sa nejednakošću. Latinska Amerika jedna je od regiona u svetu sa najviše nejednakosti – istakao je on.

Kostarika je nedavno prošla kroz program poreskih reformi, za koje je predsednik Alvarado rekao da je oslobodio novac koji će potrošiti na socijalne programe.

(Telegraf)

1 komentar
  1. AA ( americki alah)

    sreca vasa da nemate naftu, inace bi vam uvezli demokratiju

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike