U trendu

Znate li koja je najsrećnija zemlja u Evropi: Nemačka je tek pretposlednja na listi

Eurostat kaže da su prošle godine “građani EU uglavnom bili prilično zadovoljni svojim životom uopšteno“.

Austrija prva

Novi podaci statističke agencije EU svrstavaju Austriju kao najsrećniju zemlju u 27-članom bloku. Austrija je dobila ukupnu ocenu 7,9 od 10 u godišnjoj publikaciji Eurostata o svojim „pokazateljima kvaliteta života“, koja se zasniva na anketama sprovedenim u svim državama članicama, prenosi Independent.

Poljska, Finska i Rumunija zauzele su drugo mesto u podacima sa ocenom 7,7 od 10, dok je na drugom kraju skale Bugarska imala najniži rezultat, kao jedina zemlja sa ukupnom ocenom manjom od šest (5,6). Hrvatska je na dnu rang-liste kao tek peta zemlja sa kraja po sreći.

Finansijska stabilnost

Evrostat je saopštio da njegova publikacija ima za cilj da „uhvati trendove u subjektivnom blagostanju evropskih građana“, napominjući da su „građani EU generalno prilično zadovoljni svojim životima uopšte, prijavljujući u proseku 7,1 od 10 poena“. Faktori kao što su nivo obrazovanja, porodica i finansijska stabilnost utiču na opšte zadovoljstvo ispitanika svojim životom, a ne samo na bogatstvo.

– Interesantno je primetiti da se neke zemlje povezuju sa niskim nivoom prihoda u bliskoj prošlosti… kao što su Rumunija i Poljska, među zemljama u kojima je zadovoljstvo životom najveće – što pokazuje složenost odnosa između subjektivnog blagostanja i ekonomskog blagostanja – saopštio je Evrostat.

Italija, Španija i Francuska, tri najveće ekonomije u EU, kreću se oko proseka od 7,1. Međutim, Nemačka je jedna od najnesrećnijih zemalja u istraživanju, pobedivši samo Bugarsku, sa ocenom 6,5. U prošlogodišnjim podacima za 2021. imala je 7,1.

Raspoloženje stanovnika

Iako studija ne ukazuje na uzrok pada ukupnog nemačkog zadovoljstva životom, čini se da je u skladu sa drugim istraživanjima koja odražavaju pad raspoloženja stanovnika zemlje. Prema odvojenom istraživanju koje je prošle nedelje objavio Institut Rajngold u Kelnu, samo 22 odsto Nemaca sebe smatra „predanim optimistima“, dok je 29 odsto „umereno zadovoljno“, prenosi Večernji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar