U trendu

Znate li koji je najstresniji posao na svetu? Iznenadićete se

Skoro da nema posla koji s vremena na vreme nije stresan, a u dugogodišnjim istraživanju naučnici su otkrili koji je posao najstresniji, javlja Index.

Berzanski trgovac, vozač autobusa, vaspitači u vrtiću, pilot, lekar, sve su to poslovi za koje smo mogli da zamislimo da zauzimaju prvo mesto na listi najstresnijih poslova na sjetu. Ali najstresniji na svetu je konobarski posao, tako barem tvrdi studija Južnog medicinskog univerziteta u Kini.

Na prvu bi to moglo da bude pomalo začuđujuće, jer je to posao s manje odgovornosti od, na primer, pilota. Ali ako bolje razmislite, rezultat studije čini se uverljivim. Konobari su tokom radnog vremena stalno pod psihičkim i fizičkim pritiskom, a faktor stresa je izuzetno visok.

Zauzvrat dobijaju malo uvažavanja i, kao da to nije dovoljno, posao je vrlo nefleksibilan. Konačno, za razliku od na primer lekara, konobari nisu nagrađeni dobrom platom i priznanjem. Naučnici su takođe otkrili da stres uzrokuje mnogo češće posezanje za cigaretama i alkoholom među konobarima.

Dugoročna studija sprovodila se 17 godina s ukupno 136.000 učesnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.