U trendu

Znate li šta treba da uradite ako se zateknete na ulici dok grmi?

Kada je reč o gromovima, prema evropskim podacima Srbija spada u manje ugroženu teritoriju. Ipak, mnogi se uplaše čim zagrmi. Strepnja je osnovana, jer je pre nekoliko dana povređen čovek kada je tokom olujnog nevremena grom udario u kuću u Zemunu.

Ovih dana u Srbiji se očekuju česti pljuskovi sa grmljavinom, a u takvim uslovima, pogotovo tokom prolećnih i letnjih meseci, preti opasnost od udara groma.

Klimatolog Vladimir Đurđević navodi za RTS da je najvažnije skloniti se sa otvorenog prostora, odnosno najbolje je ući u neki zidani objekat. Ako vam kuća ili neka zgrada nije u blizini, dobro je ostati u zatvorenom automobilu.
Dodaje, da možemo, ako smo mnogo zabrinuti, da isključimo sve uređaje iz zida dok nevreme ne prođe.

Ukoliko nas nevreme zatekne u automobilu savetuje da ostanemo u njemu i zatvorimo prozore sa tim što ćemo se parkirati na prostoru na kom nismo u blizini nekog visokog objekta.

„Ne treba da budemo parkirani pored metalne bandere, dalekovoda, stanice za gradski prevoz. Takođe, ne treba da se parkiramo ispod nekog drveta. Svi objekti koji su viši ne treba da stojimo blizu njih bilo da smo u automobilu ili nismo. Ukoliko smo blizu njih treba da se udaljimo od takvih objekata“, ukazuje Đurđević.

Ukoliko se nađemo na otvorenom treba da izbegavamo visoka stabla i vodu.

„Sve što je malo više, da kažem, sve što štrči u toj okolini na neki način ima veću šansu da bude pogođeno munjom, tako da treba da se sklonimo od svih visokih objekata“, ističe Đurđević.

Često se misli, ukazuje on, da su nastrešice dobre za skrivanje, ali, ističe on, nisu.

„Treba se skloniti i od nastrešica u smislu tih poluotvorenih prostora kao što su stajališta za autobuse i svih objekata tog tipa“, ukazuje Đurđević.

Ukoliko nemamo stan ili neku drugu prostoriju u koju možemo da uđemo tokom nevremena i ostanemo na otvorenom, treba da se udaljimo od visokih objekata, čučnemo i stojimo na prstima kako bi smanjili našu kontaktnu površinu sa podlogom.

„Treba da budemo u što manjem kontaktu sa podlogom. Ležanje nije dobro baš zbog toga što smo velikom površinom u kontaktu sa podlogom i ako munja udari bilo gde u blizini nas jedan deo te energije može kroz podlogu da se prenese na nas i iz tog razloga treba smanjiti kontakt sa podlogom“, ukazuje Đurđević.

Suprotno raširenom verovanju, nije opasno koristiti mobilni telefon dok grmi. Naravno, ako ste u zatvorenom prostoru. Međutim, trebalo bi da se klonimo fiksnih telefona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)