U trendu

Znate li šta znači crveni konac oko ruke? Ne, boja nije važna…

Naš narod ima brojna verovanja, a nekih se drže i više nego dosledno. Tako, recimo, kad mama i beba iz porodilišta stignu kući svi ih s osmehom na licu dočekaju. Onda bake često znaju da pokrenu priču o običajima, povojnici, stvarima koje mama treba da uradi kako bi ona i beba bila zdrave i srećne. Svi smo se nekada susreli s običajem vezivanja crvenog končića oko detetovog zgloba. Ovo najčešće rade bake, a to sa sobom nosi važnu simboliku.

Kako prenosi ddl.rs, smatra se da crveni konac štiti deci od „zlih očiju i odvraća lošu sreću“. On se pravi od tanke vunice, a nosi se na levoj ruci. Končić se smatra zaštitom deteta od uroka.

Interesantno je da se ovo verovanje ne vezuje samo za naše narode, već ga možemo pronaći i kod Jevreja, Budista, Hindusa. Svi su pronalazili neku vrstu zaštite od zla.

Ovaj končić se nekada pre pravio od vune i njegova moć isceljenja se i sastojala baš u tom materijalu. Boja nije bila važna. Smatralo se da komad vune na bolnom mestu može ublažiti neprijatnost, poput bolova u leđima, zubobolje, glavobolje.

Nekada je bio običaj da se prevremeno rođene bebe stave u vunu, koja bi imitirala maminu utrobu. Odeća od vune se takođe smatrala važnom za isceljenje, kako kože tako i mišića, kičme, zglobova, zbog lanoina u njoj, koji se topi na temperaturi tela.

Interesantno je da i danas postoje poznate ličnosti koje nose svoj crveni konac oko ruke.

Među njima su Dejvid i Viktorija Bekam, Madona, Demi Mur, Ešton Kučer, Britni Spirs, Rijana…Njihovi končići oko ruke su, uglavnom, vezani za kabalu i njena verovanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar