U trendu

Znate li šta znači ovaj znak? Za njegovo nepoštovanje vam u Grčkoj preti kazna, a postoji i u Srbiji

Pronalazak parkinga u Grčkoj problem je sam po sebi, a kada još moramo da vodimo računa o saobraćajnim znacima na čiju upotrebu nismo navikli, onda se problem drastično uvećava.

Znak sa rimskim brojem jedan i drugi znak sa rimskim brojem dva, u crvenom krugu, na plavoj podlozi, pa precrtani. Ovakvi znaci u Srbiji ne mogu da se vide, ali zato se u Grčkoj često uočavaju.

Mnogi vozači, a posebno turisti u Grčkoj, zbunjeni su kada na početku ulice ugledaju saobraćajni znak sa precrtanom jednom ili dve uspravne linije, jer nisu sigurni u pravo značenje ovih zabrana.

Svi znamo kako izgleda standardni znak za zabranu parkiranja, ali vozači se zbune kada vide jednu ili dve linije precrtane. I ovaj znak označava zabranu parkiranja, ali ne univerzalnu.

Naime, znak nam pokazuje da je na strani ulice na kojoj se nalazi zabranjeno parkiranje. Ali, ima jedna caka. Znak u kome se nalazi jedna linija pokazuje da je zabranjeno parkirati se neparnim mesecima, a tamo gde su dve linije, zabranjeno je za parne mesece, piše Telegraf Biznis.

Neparni meseci su januar, mart, maj, jul, septembar, novembar, dok su parni meseci februar, april, jun, avgust, oktobar, decembar.

Obično ova dva znaka koegzistiraju, najčešće se jedan postavlja na jednoj strani ulice, a drugi na drugoj strani.

Ovaj prekršaj kažnjiv je po odredbama za nepropisno parkiranje, međutim u ovom slučaju kazna je 40 evra, a ne 80 evra i registarske tablice se ne skidaju.

Vozače dodatno zbunjuje to što ovaj znak postoji i kod nas, bar u teoriji, ali označava zabranjeno parkiranje parnim i neparnim danima u nedelji.

I u Srbiji postoji isti saobraćajni znak koji nije u upotrebi, međutim njegovo značenje se razlikuje od onog u Grčkoj.

Kod nas znak „naizmenično parkiranje“ sa jednom uspravnom linijom označava stranu puta na kojoj je zabranjeno parkiranje neparnim danima (ne mesecima).

Dok znak „naizmenično parkiranje“ sa dve uspravne linije označava stranu puta na kojoj je zabranjeno parkiranje parnim danima (ne mesecima).

Pretragom interneta ustanovili smo da ova dva znaka imaju isto značenje koje se odnosi na parne i neparne dane (a ne mesece) i u Španiji, Poljskoj, Finskoj, Rumuniji, piše Grčka info.

Kako je došlo do toga da samo u Grčkoj odnose na parne i neparne mesece u godini potpuno je nejasno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar