U trendu

Znate li zašto pokretne stepenice imaju četke: Nisu za čišćenje cipele, razlog je prilično zastrašujuć

Iako su pokretne stepenice prilično česte u tržnim centrima, aerodromima i železničkim stanicama, retko ko razmišlja o njihovoj izgradnji ili o tome koliko bi one mogle biti opasne ako nešto pođe po zlu. Uprkos tome, postoji mnogo elemenata koji čine pokretne stepenice, uključujući brojne bezbednosne karakteristike.

Verovatno niste razmišljali o svrsi četkica sa strane pokretnih stepenica, zar ne? Ove četke deluju kao bezbednosna mera za sprečavanje nezgoda kao što su cipele i odeća da se zakače između ivice ograde i pokretnih stepenica, piše LADbible.

Nisu za čišćenje cipela

„Sigurnosne četke“ su tu da spreče situacije u kojima bi odeća mogla da se zaglavi između ivice i pokretnih stepenica. Bez tih četkica, postojala bi velika šansa da se odeća uhvati, što je poslednja stvar koju želite dok jurite kroz stanicu metroa na putu do posla.

Iako su četke više psihološki odvraćajući nego fizički, one funkcionišu tako da kada osetimo da se četkica pomera uz našu nogu ili odeću, mi je instinktivno pomeramo, sprečavajući potencijalnu opasnost. To je dodatni sloj zaštite za izbegavanje neželjenih incidenata na pokretnim stepenicama.

Poučeni činjenicama o bezbednosti pokretnih stepenica, mogli bismo dvaput razmisliti pre nego što odlučimo da ih zgazimo. Bezbednost uvek treba da bude prioritet, posebno kada su u pitanju svakodnevne situacije koje možemo smatrati rutinskim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar