U trendu

Zvuči čudno, ali postoji veza: Koliko često treba prati kosu da bi ona brže rasla?

Koliko često treba da perete kosu jedna je od tema koja se redovno vraća u diskusiju. Dok neke žene odbijaju da peru kosu više od jednom nedeljno (s uverenjem da je šamponiranje loše za njihovu kosu), druge (posebno one sa tankom kosom) ne mogu da zamisle da ne peru kosu svaki dan, jer bez toga nema frizure. Međutim, da li pranje kose može uticati na njenu dužinu i zdravlje? Može!

Čist skalp znači zdravo vlasište, koje je glavna osnova za rast kose. Skalp je koža i treba ga redovno prati jer se koren kose nalazi unutar vlasišta, ispod površine kože, što znači da čisto, uravnoteženo okruženje vlasišta daje folikulima najbolju šansu za rast i razvoj. Ovo navodi na zaključak da se redovno pranje smatra jednim od načina na koji se može stimulisati rast kose.

Kada ne peremo kosu, ulje, znoj, prljavština i mrtve ćelije se skupljaju na koži glave, stvarajući pogodno mesto za rast bakterija i začepljenje folikula. Kada su folikuli blokirani, ne može doći do rasta nove kose i mogu se pojaviti problemi kao što su perut i svrb vlasišta.

A da li šamponi uništavaju kosu i kožu glave prečestom upotrebom? Ne ako koristite šampone koji se fokusiraju na negu i zdravlje kože glave. Takođe, uz redovnije pranje kose, nećete odmah primetiti veći rast kose – to je još uvek daleko. Međutim, uz upotrebu šampona i balzama sa aktivnim supstancama za rast kao što su biotin i kofein, rast kose se može ubrzati, prenosi miss7.24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.