U trendu

Evropske fudbalske lige protiv reformi Lige šampiona

Udruženje evropskih fudbalskih liga (EPFL) saopštilo je danas da se protivi reformi Lige šampiona pošto će biti „štetna“ za male klubove i pozvalo je budućeg predsednika Evropske fudbalske unije (Uefa) da razmotri promene usvojene prošlog meseca.

U saopštenju objavljenom po završetku sastanka direktora, EPFL je optužilo Uefu da sprovodi promene bez podrške evropskih domaćih liga.

Uefa je prošlog meseca odlučila da obezbedi garanotvana mesta u grupnoj fazi Lige šampiona za četiri najjače evropske lige, špansku, nemačku, englesku i italijansku. Prema odluci, te lige će od sezone 2018-2019 imati po četiri garantovana mesta u grupnoj fazi.

Takodje, Uefa je obećala i da će godišnje nagrade za sve učesnike grupne faze Lige šampiona od 1,32 milijarde evra, biti značajno uvećane u tri sezone počevši od 2018-2019.

Od ostalih promena, osvajač Lige Evropa će se od 2018. godine direktno plasirati u grupnu fazu Lige šampiona. Prema trenutnom sistemu, osvajač Lige Evropa ide u baraž za najelitnije evropsko takmičenje.

„Evropske lige smatraju da je neprihvatljiv način na koji je Uefa sprovela ovaj proces. Neprihvatljiv za organizaciju koja tvrdi da je upravljačko telo fudbala u Evropi. Glavna promena u evropskom fudbalu saopštena je bez podrške i konsenzusa organizatora domaćih fudbalskih liga u Evropi. Ova odluka će biti štetna po domaća takmičenja i dovešće do veliko finansijskog i sportskog jaza izmedju najvećih klubova Evrope i svih ostalih“, navodi se u saopštenju EPFL.

EPFL je optužilo Uefu za kršenje Memoranduma o razumevanju dve organizacije i zapretilo da će dozvoliti evropskim ligama da same organizuju svoje utakmice „prema svom nahodjenju, uključujući i istim danima, na istim mestima i u istim terminima u kojima se održavaju klupska takmičenja pod okriljem Uefe“.

Izbor za predsednika Uefe održaće se naredne nedelje u Atini, a kandidovali su se potpredsednik te organizacije Majkl van Prag i predsednik Fudbalskog saveza Slovenije Aleksandar Čeferin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.