U trendu

Plivačka takmičenja obeležili Felps, Hosu i Ledecki

Proteklu noć na plivačkim takmičenjima na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru obeležili su najuspešniji olimpijac svih vremena, Amerikanac Majkl Felps sa dve zlatne medalje, i Madjarica Katinka Nosu i Amerikanka Kejti Ledecki, koje su osvojile svoje treće medalje na najznačajnijem svetskom sportskom takmičenju. 

Felps je pobedama na 200 metara leptir i u štafeti četiri puta 200 slobodno povećao svoj rekord po broju osvojenih medalja na olimpijadama  –  25, od kojih čak 21 zlatnu. Do kraja Igara u Riju imaće priliku da osvoji još dva odličja, pošto će se takmčiti i na 100 metara slobodno i 200 metara mešovito.

Amerikanac je noćas prvo trijumfovao u trci na 200 metara leptir s vremenom minut, 53 sekunde i 36 stotinki i tako osvojio zlato koje mu je izmaklo pre četiri godine na Olimpijskim igrama u Londonu.

Srebrnu medalju osvojio je Japanac Masato Sakai (1:53,40), dok je bronza pripala Tamašu Kenderešiju iz Madjarske (1:53,62).

Olimpijski šampion iz Londona, Južnoarfikanac Čad le Kros, ostao je bez medalje, trku je završio na četvrtom mestu s rezultatom minut, 54 sekunde i šest stotinki.

Felps je, nešto kasnije, stigao i do zlata u štafeti četiri puta 200 metara slobodno, pošto je štafeta SAD trku završila za sedam minuta i 66 stotinki. Pored Felpsa, u američkoj štafeti bili su i Konor Dvajer, Frensis Has i Rajan Lohte.

Srebro je pripalo plivačima Velike Britanije (7:03,13), a bronza Japanu (7:03,50).

Madjarska plivačica Katinka Hosu, gvozdena lejdi, osvojila je u noći izmedju utorka i srede zlatnu medalju u trci na 200 metara meštovitim stilom na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Hosuova je tako stigla do trećeg zlata u Riju, pošto je prethodno trijumfovala na 400 metara mešovito i 100 metara ledjno.

Do trećeg zlata stigla je rezultatom od dva minuta, 6,58 sekundi, što je novi olimpijski rekord. „Ovo je neverovatno. Iskreno, ne mogu da verujem da imam tri zlata“, rekla je Katinka Hosu posle trke.

Druga je bila Britanka Ševon-Mari O’Konor (2:06,88), a treća Amerikanka Madlin Dirado (2:08,79).

Američka plivačica Kejti Ledecki trijumfovala je u trci na 200 metara slobodno, što joj je treća medalja u Riju. Prethodno je pobedila u trci na 400 metara slobodno, dok je u štafeti četiri puta 100 metara slobodno osvojila srebro.

Ona je noćašnje finale završila za minut, 53 sekunde i 73 stotinki. Srebrna medalja otišla je u ruke Švedjanki Sari Sjostrom (1:54,08), dok je bronzu osvojila Australijanka Ema Mekon (1:54,92).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.