U trendu

Energetska zajednica: možemo predložiti oduzimanje fondova

Energetska zajednica može sa predloži sankcije i oduzimanje fondova Srbiji, što je pokazao i primer Bosne i Hercegovine koja je na ovaj način kažnjena prošle godine, izjavio je danas direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

„Sekretarijat Energetske zajednice ne odlučuje o sankcijama već ih predlaže. O njima se prvo diskutuje u Savetu EU, a ukoliko je reč o EU fondovima ako se mere usvoje u Savetu (kao što je bio slučaj prošle godine za Bosnu i Hercegovinu na predlog Sekretarijata) uvode se čak i bez glasanja na Ministarskom savetu Energetske zajednice“, rekao je Kopač za Betu. 

Kopač je juče najavio mogućnost da se Srbija kazni pre svega zbog kašnjenja u razdvajanju delatnosti u Srbijagasu, a ministar energetike Srbije Aleksandar Antić danas je na to odgovorio rekavši između ostalog da „u ugovoru o osnivanju EZ i svim aktima po kojima ta zajednica funkcioniše reči kazna i sankcije ne postoje“, da Sekretarijat samo predlaže mere, i da Srbija pitanje IPA fondova rešava direktno sa Briselom.

Direktor Sekretarijata EZ rekao je da se u ugovoru te organizacije pominje reč mere, i da se njome označavaju kazne. 

„Mere su sankcije, a rezultat se ne menja u zavisnosti od toga koja reč se upotrebi“, naveo je Kopač u pisanoj izjavi.

Na pitanje da li je Sekretarijat već imao kontakte sa Briselom o nedovoljnoj primeni propisa u Srbiji rekao je da su kontakti stalni. 

„Sekretarijat Energetske zajednice procenjuje uskladjenost energetskog zakonodavstva Srbije sa pravnom tekovinom EU i ovi nalazi se odražavaju u Izveštajima o napretku u pristupanju EU. Sekretarijat Energetske zajednice i Evropska komisija zajedno rade“, naveo je Kopač. 

Kada je reč o uticaju moguće mere ukidanja refundiranja troškova za putovanja na sastanke, Antić je rekao da je taj iznos 2015. iznosio 5.027 evra, dok Kopač navodi iznos izmedju 30.000 i 40.000 evra, navodeći da je reč o pokrivanju troškova hotela i avionskih karti za učešće jednog, a ponekad i dva, predstavnika zemlje za sastanke, kojih tokom godine ima do 70.
 
Antić je danas na konferenciji za novinare rekao Energetska zajednica može „samo da pokrene pitanje“ donošenja mera koje usvaja ministarski savet, kao i da se korišćenje IPA sredstava rešava sa Evropskom komisijom i EU. 

Srpski ministar energetike je rekao i da je na sastancima sa predstavnicima Energetske zajednice u Beogradu najavio da će se sve obaveze u vezi sa Srbijagasom ispuniti do 1. jula, dok je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Energetske zajednice rečeno da Srbijagas od 1. juna treba da funkcioniše u skladu sa takozvanim Trećim energetskim paketom EU, što znači i veći stepen funkcionalne razdvojenosti delatnosti, i rečeno je da se „ne zna“ kada će to biti ostvareno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.