U trendu

Han pozvao zapadnobalkansku šestorku da poveća napore u saobraćajnom povezivanju

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao je danas minstre saobraćaja zapadnobalkanske šestorke da povećaju napore u sprovodjenju reformi da bi se ubrzao proces saobraćajnog povezivanja u regionu i iskoristila obećana sredstva Evropske unije.

Ministrima saobraćaja Abanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Kosova Han je danas u Briselu predao nacrt Ugovora o saobraćajnoj zajednici i rekao da bi bilo „značajno dostignuće“ kada bi se, kako je planirano, taj Ugovor potpisao na Samitu o Zapadnom Balkanu (u okviru Berlinskog procesa) iduće godine u Italiji. 

Ovaj Ugovor predstavllja najbolji mogući ishod, rekao je Han i pozvao članice da iskoriste priliku i deluju brzo da pomognu da Saobraćajna zajednica oživi.

Današnji sastanak ministara saobraćaja zapadnobalkanske šestorke u Briselu prvi je takav sastanak od zapadnobalkanskog Samit u Parizu u julu, rekao je Han i ukazao da je Berlinski proces pomogao da se ustanovi jasan strateški okvir i regionalni kontekst za odluke Evropske komisije o finansiranju investicija.

On je pohvalio članice šestorke što su ostvarile napredak formiranjem operativnih nacionalnih investicionih komiteta koji mogu da usvajaju pojedinačne investicione projekte u oblasti saobraćaja i energetike ali i ukazao da uprkos podršci na visokom nivou rezultati infrastrukturnog povezivanja regiona „nisu bili toliko izuzetni“.

Han je pozvao članice zapadnobalkanske šestorke da udvostruče napore u sprovodjenju reformi i ukazao na konkretne mere koje treba pojedinačno da primene.
 
Srbija treba zajedno sa Bugarskom da preispita postojeći Sporazum o graničnim prelazima kako bi železnički saobraćaj izmedju dve zemlje i šire oblasti bio dalje olakšan. Srbija takodje treba dalje da podrži otvaranje železničkog tržišta.

Na Kosovu treba ubrzati izdavanje gradjevinskih dozvola za unapredjenje zajedničkog prelaza izmedju Kosova i Srbije, što je kako je naveo ključno za Put mira.

BiH mora da počne pregovore sa Hrvatskom o železničkim graničnim prelazima i uspostavljanju zajedničkog graničnog prelaza na Mediteranskom koridoru, čime bi se smanjila čekanja na granicama i omogućio nesmetan saobraćaj dužcelog koridora.

Makedonske vlasti treba da pokrenu proces sa Kosovom o uspostavljanju zajedničkog železničkog prelaza, uključujući potpisivanje potrebnih tehničkih protokola.

Crna Gora treba da ustanovi mapu puta sa Albanijom o produženju dogovora o zajedničkom prelazu Sukobin-Murićan, tako da obuhvati i teretni saobraćaj.

Han je rekao da očekuje od svih da osiguraju potreban napredak narednih meseci da bi se nastavio pozitivan zamah stvoren tokom poslednje dve godine u okviru Berlinskog procesa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.