U trendu

Veliko prolećno čišćenje: Kako da prođe brzo i bez po muke za vaš dom

Da biste transformisali svoj dom od poda do plafona, potrebno je osmisliti sistematski pristup koji će vam omogućiti da očistite svaki kutak. Ključ uspeha je organizacija, a proces počinje u dnevnoj sobi.

Prva nedelja: Počnite od dnevne sobe

Započnite sa dnevnim boravkom jer je to obično jedna od najprometnijih prostorija u kući. Prvo, pregledajte sve police, komode i ormare. Razmislite o tome koje stvari treba zadržati, a koje treba donirati ili baciti. Organizujte knjige, časopise i dokumente. Spakujte čebad, pokupite odeću i cipele koje se vuku okolo. Ako imate sportsku opremu ili dečje igračke, sredite i njih. Pobrinite se da svi sezonski ukrasi budu spakovani, zajedno sa kućnim priborom koji više ne koristite. Očistite i prostor oko trpezarijskog stola. Ne zaboravite na hodnike koji često postanu deponija za razne predmete poput cipela, veša i praznih kutija.

Druga nedelja: Usmerite se ka kuhinji

Kuhinja je još jedan vitalni deo doma koji zahteva pažnju. Prođite kroz sve fioke, ormariće i radne ploče. Bacite sve istekle namirnice i začine. Donirajte ili bacite nepotrebno posuđe i kuhinjske aparate. Organizujte kuhinjske elemente kako biste maksimalno iskoristili prostor. Očistite kuhinjske površine, uključujući i sudoperu i šporet. Ne zaboravite da proverite i ostale delove kuhinje, kao što su ostava i fioka sa kesama i folijom.

Treća nedelja: Fokus na spavaćoj sobi

Sada je vreme da se pozabavite svojom spavaćom sobom. Otvorite sve ormare i fioke, i pregledajte svaki komad garderobe. Razmislite o tome koje odevne predmete više ne nosite i donirajte ih. Presložite posteljinu i očistite noćne ormariće. Proverite fioke na noćnim stočićima i očistite ih od nepotrebnih sitnica.

Četvrta nedelja: Završno s kupatilom, garažom i podrumom

Poslednja nedelja je rezervisana za završne detalje. Počnite od kupatila, gde treba da pregledate sve toaletne potrepštine, proizvode za negu tela i lekove. Bacite sve isteklo i organizujte preostale stvari. Zatim se usmerite na garažu i podrum. Prođite kroz sve kutije i predmete, i bacite ili donirajte sve što vam više ne treba.

Nakon što završite ovaj mukotrpan proces, vaš dom će blistati od čistoće i organizacije, spremno dočekujući novu sezonu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.