U trendu

Izmenama Zakona o upravljanju otpadom do jeftinijih sirovina

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je danas da će izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom koje bi Vlada Srbije trebalo da usvoji sledeće nedelje, obezbediti stabilno poslovanje Valjaonice bakra u Sevojnu i drugih kompanija.

Kako se navodi u saopštenju PKS-a, Čadež je tokom obilaska Valjaonice bakra u Sevojnu kazao da će izmenama tog zakona stvoriti uslovi za dugoročno poslovanje kompanija koje će jeftinije dolaziti do sirovina, podići konkurentnost i proizvodnju i otvoriti nova radna mesta.

„Time će se uvažiti zahtev domaće industrije da se sekundarne sirovine koje se sada izvoze, a potom uvoze radi prerade u našim fabrikama, ubuduće na organizovanom domaćem tržištu otpada, pre izdavanja prekograničnih dozvola, ponude kompanijama u Srbiji, a da se tek onda višak plasira stranom tržištu“, kazao je on podsetivši da je PKS inicirala izmenu tog zakona, kako bi se ova oblast ureda i ušla u legalne tokove.

U saopštenju se dodaje da se procenjuje da se skoro 10.000 tona bakra godišnje izveze iz Srbije, a domaća industrija otprilike isto toliko uveze za potrebe svojih preradjivačkih kapaciteta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.