U trendu

Kako motivisati radnike? Dajte im picu

Veliki novčani bonusi su još veća motivacija, ali su vrlo retka pojava. Navodno, zaposleni su motivisaniji pohvalama i picama nego manjim novčanim naknadama, a postoji i istraživanje koje to dokazuje.

Istraživanje je provedeno u Intel kompaniji u Izraelu, a sproveo ga je Den Erieli, autor knjige „The Hidden Logic Thst Shapes Our Motivations“, koji je sa zaposlenima sprovodio vežbe motivacije.

U periodu od nedelju dana, radnici su svako jutro dobili mail, u kojem im se obećavala neka od nagrada, ako ispune zadatke. Nagrade su uključivale: malu novčanu naknadu, u iznosu od 22 funte, pohvalu od šefa i bon za besplatnu picu. Četvrta grupa nije dobila nikakav mail sa ponudom o nagradi.

Na prvom danu istraživanja, pica se pokazala kao najveći motivator, a grupa produktivnosti bila je za 6,7 posto veća nego kod onih u četvrtoj grupu, dok je kompliment šefa povećavao produktivnost za 6,6 posto, a mali novčani bonus za 4,9 posto.

Tokom nedelje, rezultati su se nešto promenili, a pohvale su se pokazale kao najveći ukupni motivator, dok je novčani bonus zapravo učinio da su radnici bili manje produktivni, što je bilo vrlo iznenađujuće, prenose mediji.

Erielieva otkrića se podudaraju sa onim prethodnim, koja su otkrila kako su finansijski podsticaji uvek dobrodošli, ali nagrada u obliku pohvale od strane poslodavca je ipak ključ za motivaciju.

Šta bi vas motivisalo na poslu?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.