U trendu

Povećanje plata i penzija mora da bude manje od rasta BDP

Dobro stanje u budžetu Srbije omogućava rast plata u javnom sektoru i penzija, ali to povećanje mora da bude manje od rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji će ove godine iznositi do tri odsto, procenili su danas saradnici časopisa „Kvartalni monitor“.

„Prvi put od 2008. godine Srbija ostvaruje solidan rast privrede i iznosiće od 2,5 do tri odsto, što je prosek zemalja centralne i istočne Evrope. Visoke stope ekonomskog rasta u dužem vremenskom periodu su neophodne da bi se ostvario znatniji, a pri tom održiv rast standarda gradjana“, rekao je na konferenciji za novinare urednik „Kvartalnog monitora“ Milojko Arsić.

On je istakao da je za značajniji porast plata i penzija neopohodan rast BDP-a od četiri odsto godišnje u dužem vremenskom periodu, podstican investicijama i izvozom, a da pri tom domaća tražnja raste sporije od BDP-a.

Poželjno je, kako je rekao Arsić, da učešće investicija u BDP-u bude uvećano sa sadašnjih 19 na oko 25 odsto i da bude usmereno u izvozno orjentisane sekore privrede.

Po proceni autora „Kvartalnog monitora“, najveće opasnosti po makroekonomsku stabilnost i dalje je fiskalni deficit koji mora da se smanji na ispod jedan odsto BDP-a, kao i javni dug koji bi trebalo da se ubrzano smanjuje.

Rezultati u javnom finansijama u ovoj godini, kako je dodao, bolji su od plana usled rasta poreskih prihoda i to za devet odsto za prvih sedam meseci, dok su javni rashodi realno veći za 4,3 osto, a tekući rashodi za 2,3 odsto.

„Glavni razlog rasta poreskih prihoda je suzbijanje sive ekonomije, ali još nije postignuta efikasnost naplete iz perioda pre 2012. godine“, istakao je Arsić.

Prognozirao je da će fiskalni deficit u ovoj godini biti oko dva odsto BDP-a, što je duplo manje nego u prošloj godini i za više od dve trećine manji nego u 2014.

„Vreliki rizik po javne finansije i dalje je nereformisani javni sektor, pre svega velika javna i državna preduzeća, poput EPS-a, Srbijagasa i RTB-a“, kazao je Arsić.

Časopis „Kvartalni monitor“ izdaju Ekonomski fakultet u Beogradu i Fondacija za razvoj eknomske nauke (FREN).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.