U trendu

Trajal predao UPPR, odluka 8. jula

Kruševačka Trajal korporacija podnela je nadležnima Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) o kome će se odlučivati 8. jula.

Ta korporacija, u čijem sastavu su četiri fabrike, UPPR je predala pre 31. maja, dokle je važila zaštita države od naplate dugova a prethodno je, na osnovu socijalnog programa, 17 ljudi napustilo Trajal.

„Ročište za odlučivanje po predlogu za pokretanje postupka stečaja reorganizacijom u skladu sa UPPR-om odredjuje se za 8. jul u Privrednom sudu u Kraljevu“, preneli su agenciji Beta iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Predsednik Samostalnog sindikata u Trajalu Milosav Vukojičić rekao je da je UPPR predat pre 31. maja, odnosno pre isteka roka u kome je fabrika bila pod zaštitom države.

„Fabrika je upošljena, plate su redovne, a pred istek tog roka sproveden je još jedan socijalni program kroz koji je iz preduzeća otišlo 17 radnika“, kazao je on.

Poslovodstvo „Trajala“ nije bilo spremno da govori o UPPR-u kao i o trenutnim poslovnim rezultatima uz objašnjenje da su državne institucije nadležne za tu fabriku.

Agencija Beta ni iz Ministarstva privrede nije dobila odgovor o tome na koji će se način rešavati sudbina Trajal korporacije koja je bila medju 17 strateških preduzeća pod zaštitom države.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je krajem maja za Radio-televiziju Srbije da 11 strateških preduzeća neće otići u stečaj već će nastaviti ekonomski i funkcionalni život u narednom periodu.

„Nijedno od 11 preduzeća koja su nam ostala u ovom momentu zaštićena, jer smo sa šest preduzeća već skinuli zaštitu 31. decembra, neće otići u stečaj, jer smo zajedno poslovodstvima i privatizacionim savetnicima obezbedili da nastave svoj funkcionalno-ekonomski život“, rekao je Sertić.

Prema njegovim rečima, to je omogućeno i zahvaljujući UPPR kojom preduzeća dokazuju da je njihovo sadašnje poslovanje, uključujući i vraćanje dugova moguće.

Krajem aprila, Samostalni sindikat hemije i nemetala, kome prpada i sindikat Trajala je pokrenuo incijativu da se za fabriku uradi UPPR-a, koji bi trebalo da omogući da preduzeće u narednih pet godina, bez državnih kredita i subvencija, vrati više od 45 miliona evra duga i nastavi da posluje.

Tada je navedeno da bi sa UPPR-om trebalo da se saglase najveći poverioci, Komercijalna banka, kojoj Trajal duguje 15 miliona evra, potom banka Inteza, kao i bugarska kompanija Brikel, bivši vlasnik Trajala, koja potražuje oko dve milijarde dinara.

Trajal, u kome je zaposleno oko 115 ljudi, prema ranijim navodima poslovodstva ima ugovorenu proizvodnju do kraja godine za sve četiri fabrike koje posluju u okviru Korporacije.

U okviru Trajala su Fabrika ekploziva i Fabrika zaštitnih sredstava, koje, izmedju ostalog rade za Vojsku Srbije kao i Fabrika za teretne i industrijske pneumatike i Fabrika guma za dvotočkaše.

U prethodnom periodu bilo je reči da bi dve fabrike koje rade za vojsku mogle da ostanu u državnom vlasništvu a da se za druge dve fabrike planira privatizacija.

Krajem 2006. Trajal je bio prodat bugarskoj kompaniji Brikel ali je privatizacija poništena krajem 2013. nakon čega je korporacija ušla u proces restrukturiranja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.