U trendu

U Davosu poziv kompanijama u rešavanju migrantske krize

ViÅ¡e velikih poslovnih grupa udruÅŸiće resurse za pomoć u reÅ¡avanju migrantske krize koja pogadja Evropu, ocenjujući da delovanje vlasti i nevladinih organizacija ne moÅŸe da bude dovoljno, objavio je danas u Davosu osnivač poznate marke jogurta Čobani koji je pokrenuo ovaj projekt.

Medju prvim članovima ove grupe su kompanije Erbiendbi (Airbnb), Ikea, Linkedin, Masterkard, i Ju-Pi-Es (UPS).

„To su velike svetske kompanije koje će izdvojiti svoje resurse za upravljanje i reÅ¡avanje krize migranata“, navodi se u saopÅ¡tenju Fondacije Tent.

Pokretač inicijative je vlasnik velike grupe za proizvodnju jogurta Hamdi Ulukaja, turski Kurd koji je došao u SAD 1994. na studije, tamo ostao i osnovao sada uspešnu firmu.

„Ako ÅŸelimo da damo nadu i Å¡anse za viÅ¡e od 60 miliona izbeglica u svetu to ne treba da dolazi samo od vlada i nevladinih organizacija“, rekao je Ulukaja u saopÅ¡tenju i dodao da kompanije i inovatori u tome imaju presudnu ulogu.

Cilj poduhvata je da se „Å¡efovi svetskih kompanija angaÅŸuju u akcijama koje će pokretati njihove resurse da bi se podigao ÅŸivotni standard izbeglica i onih koji ih prihvataju“, bilo da se to radi kroz pruÅŸanje usluga, poslova ili firmi koje zapoÅ¡ljavaju izbeglice, navodi se u saopÅ¡tenju.

Migrantska kriza jedna je od glavnih tema ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma u Davosu na kome će se od danas do subote okupiti više od 2.500 šefova kompanija i vlada iz celog sveta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.