Ove greške svi pravimo u pripremi kora za pitu

Obratite pažnju

Ako često pravite pitu, ili prvi put razmišljate da se otisnete u tu kulinarsku avanturu, pazite da ne napravite ove greške!

Profesionalni kuvari oslanjaju se takođe na gotove kore, koje mogu biti veoma delikatne. Brzo se suše, lako se lome, a zbog grešaka koje vam ne bi pale na pamet pita može biti suva i “gumenasta”.

1. Ostavljate kore napolju

Kore bi trebalo da budu hladne kada se s njima radi. Ako su stajale u zamrzivaču, nemojte ih odlediti na sobnoj temperaturi, već u frižideru. Sobna temperatura dovešće do toga da kore budu “gumenaste” kada se pita ispeče.

2. Ne pokrivate ih

Kore koje trenutno ne koristite moraju biti pokrivene vlažnom krpom, kako se ne bi isušile na vazduhu, što se, kao što zna svako ko radi s korama, dešava “brzinom munje”.

3. Kvasite ruke

Ruke bi trebalo da vam budu suve dok radite s korama, a ne bi trebalo da stavljate ni brašno na radnu površinu.

4. Ne stavljate masnoću

Ljudi koji vode računa o težini često će se pokolebati kada u receptu vide da svaku koru treba poprskati uljem ili namazati rastopljenim maslacem. Ovo je obavezan korak da bi pita imala ukus kakav bi trebalo, u suprotnom, biće bezukusna i suva. Kore zahtevaju masnoću, ako pitu spremate samo da biste se počastili, spremite je kako treba!

5. Ne sečete je pre pečenja

Ovo nije korak važan samo da biste lakše sekli pitu kada bude bila gotova. Iz nje će tokom pečenja kroz rezove izlaziti višak pare. Tako će se pita ravnomerno ispeći i dići ako fil sadrži jaja, u suprotnom rizikujete da nabubri i “eksplodira” na jednom mestu.

6. Uradite sve, i onda se setite da upalite rernu

Rerna neka se zagreva dok vi slažete pitu, na taj način kore neće predugo stajati na sobnoj temperaturi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korepita
Komentari (0)
Dodaj komentar