Ne preterujte: Evo koliko vam je mesa zaista dovoljno za 1. maj

Prvi maj, Međunarodni praznik rada, samo što nije, a mnogima je on asocijacima na uranak i roštilj. Koliko je mesa dovoljno kupiti tako da bude dovoljno za sve, a ostatak da se ne baci ili ne pokvari?

Kada je ova nedoumica u pitanju, mnogi greše jer neretko znaju da preteraju, ali postoji uobičajeni normativ o količini mesa. Na prvom mestu, (ukoliko ste vi zaduženi za organizaciju), trebalo bi da razmislite o broju gostiju, prenosi hrvatski portal „Volim meso“.

Takođe, treba imati u vidu brojnost polova, tačnije muškaraca i žena. Uvaženo je mišljenje da jači pol ima veći apetit, dok na primer, deca ne mogu toliko da pojedu.

Količina mesa po osobi

Na našim prostorima, norma iznosi od 300 do 400 grama sirovog mesa po osobi. Uzmite u obzir i to da se meso tokom pripreme „skuplja“, tačnije gubi oko 30 odsto od ukupne težine.

Važno je i koje meso kupujete! Kada je reč o ćevapima i pljeskavicama, kao i o ostalom mesu bez kostiju, onda bi količina trebalo da bude 300 grama po osobi. A ako pripremate meso s kostima onda računajte na 400 grama, dok 500 grama piletine po osobi je sasvim dovoljna. Takođe, i ako ostane višak, trudite se da ga ne bacate, već zapakujte gostima ili dajte kućnim ljubimcima, na primer.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kolicinamesoroštilj
Komentari (0)
Dodaj komentar