Originalan recept za jagnjetinu iz rerne, a ukus je kao ispod sača

Na prazničnoj trpezi se u prošlosti obavezno nalazilo i dobro jagnjeće pečenje. Iako je ta tradicija danas manje zastupljena, obožavaoci ovog specijaliteta obavezno ga i dalje pripremaju za Božić, a najbolja jagnjetina je, kažu, ona pripremljena ispod sača. Ali retko ko je u mogućnosti da je tako pripremi, pa su iskusni domaćini podelili recept za jagnjetu iz rerne koja će biti podjednako slasna, mekana i ukusna kao i ona pod sačem.

Sastojci:

4 kg jagnjetine (najbolje od plećke)
1,5 kg krompira
3 kašike soli
1 kašika bibera
4 čena belog luka
1 kašika ruzmarina
3 lista lovora
2 l mleka
100 ml maslinovog ulja

Priprema:

Maslinovo ulje, iseckani beli luk, peršun, ruzmarin, biber i lovor izmešajte. Jagnjetinu dobro operite, pa prosušite komad ili komade kuhinjskim ubrusom. Usolite meso, pa ga zalijte marinadom od maslinovog ulja i dobro utrljajte.

Ostavite tako da stoji dva sata. U veliku šerpu stavite meso i prelijte mlekom da ogrezne, stavite na vatru i kada mleko provri, smanjite temperaturu i poklopljeno meso kuvajte oko sat vremena, vodeći računa da ne pokipi.

Posle tog vremena meso izvadite iz mleka, dublji pleh dobro podmažite mašću i poređajte oljušteni krompir isečen na polovine, pa jagnjetinu stavite odozgo i sve prelijte polovinom mleka u kome se meso kuvalo. Pecite jagnjetinu oko dva sata na 180 stepeni, piše Alo.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jagnjetinamesorecept
Komentari (0)
Dodaj komentar