Apsolutno nadrealno: Balut jaje je delikates, ali ne želite da znate šta se nalazi u njemu!

Izbor ulične hrane kao što imaju ljudi u Aziji ne nalazi se svuda, a sve što se u Aziji nalazi u ponudi je u senci i jednostavno neinteresantno u poređenju sa – balutom.

U prevodu sa tagaloškog i malajskog jezika, balut predstavlja delikates od delimično razvijenog ptičijeg embriona, obično od patke, koji se inkubira 14 do 21 dan pre nego što se skuva  i pojede, prenosi ona.rs.

Svakome ko ima „konzervativnije“ nepce, ideja da pojede jaje sa sitnim pačjim embrionom unutra može da zvuči prilično čudno i odbojno. Ali balut se široko smatra delikatesom azijske ulične hrane i proslavljena je namirnica u zemljama poput Vijetnama i Filipina. Obaška što se smatra i afrodizijakom.

Balut je prvi put predstavljen na Filipinima 1885. gde je brzo postao jeftina i laka užina za radnike. Odatle su ga filipinski imigranti poneli sa sobom gde god su emigrirali, zbog čega se proširio na zemlje poput Laosa, Kambodže, Vijetnama i Tajlanda.

Na Filipinima balut je bukvalno svuda. Često se jede kao kasna noćna užina. Ulice noću odjekuju od poziva prodavaca baluta koji dozivaju potencijalne kupce da probaju ovaj specijalitet.

Uz ovo neobično jelo dolazi i dosta kontroverzi. Primera radi, onima koji praktikuju islam zabranjeno je da jedu oplođeno pačje jaje jer se podrazumeva da je ovo jelo „maitah“, odnosno „nešto što je umrlo a da nije pravilno zaklano“. Pored toga, kako prenosi sajt How Stuff Works, u zemljama poput Kanade, balut se smatra zdravstvenim rizikom, jer „pogoduju potencijalnom rastu salmonele“, iako se isto može reći o jedenju testa za kolače ili čak jaja Benedikt.

Međutim, kao i kod većine kontroverznih namirnica, stigma oko baluta je ona koju treba uzeti sa rezervom.

– Mislim da ovo jelo može da bude zastrašujuće da se proba. Ali svaka kultura ima svoje takozvano „čudno“ jelo koje je odbojno za mnoge. Škoti imaju hagis, Šveđani i-surstroming, Kinezi durian, Tajvanci smrdljivi tofu, a Japanci nato – objašnjava novinarka koja proučava hranu i putovanja Kristi Hang, inače veliki obožavalac baluta.

Kako se jede balut?

Dakle, kako neko jede ovo pačje jaje i – ono što je najvažnije – kakvog je ukusa? Hang sugeriše da je sve što vam zaista treba prstohvat soli i nekoliko biljaka.

Balut se priprema kao tvrdo kuvano jaje u ključaloj vodi oko 20 do 30 minuta, a jedete ga dok je još vruć. Ako želite da ga jedete kao tipični Filipinac, razbijte ljusku jajeta i ogulite malu rupu na membrani embriona. Zatim pijuckajte toplu amnionsku tečnost kao supu i na kraju, začinite unutrašnjost — žumance i ptičji embrion — solju, ogulite i pojedite. Mnogi ga jedu i sa čili pastom ili sirćetom.

Jedina stvar koju zaista želite da izbegnete je balut koji je prestar, jer je embrion onda već razvijen i praktično jedete kuvano pače u jajetu, što kako kaže Hang, ima ukus „uništavanja života“.

Kakav je ukus baluta?

– Ako nađete pravo mesto koje ga priprema, onda bi trebalo da ima ukus kao krem. Sam balut treba da bude blag. Deo žumanca treba da bude bogat i kremast. Deo čorbe treba da ima ukus izuzetno bogate pileće ili pačje supe. Ako je nedovoljno kuvan ili ako je balut prestar, onda može da vuče na ukus ribe i hrskavog, a to nije ono što želite – objašnjava Hang.

Vreme inkubacije je ključno za ovo pačje jaje, a 17 dana inkubacije je pravi trenutak. Jaja koja su mlađa od toga su bez kostiju, ukusa kao piletina i imaju glatku teksturu, kao krem. Balut stariji od toga mogao bi da ima kljun, pa čak i perje, ali je još uvek jestivo. Na Filipinima, čak šta više, veruju da što razvijeniji fetus možete da pojedete, to ste muževniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

azijabalutdelikatejajeulična hrana
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • gordana.

    Zabranila bih.