Domaće kiselo mleko

Sastojci

 • 1 litar mleka
 • 2 dl kiselog mleka

Način pripreme

Skuvati mleko i pustiti da vri dva do tri minuta. Ostaviti da se prohladi. Najbolja temperatura za kiseljenje je oko 35 stepeni. Proceniti temperaturu mleka i kiseliti ga: u dve staklene tegle staviti 100 grama kiselog mleka i dobro umutiti drvenom kašikom. Sipati mleko u tegle i ponovo dobro umutiti, sve zajedno, drvenom kašikom, a zatim zatvoriti poklopcem.
Uviti tegle u kuhinjske salvete i staviti da odstoje u nekoj dubljoj posudi oko 3 sata. Za to vreme će se mleko ukiseliti.
Staviti mleko u frižider da prenoći i tada koristiti. Bez obzira na procenat masnoće u mleku, postupak kiseljenja će biti veoma uspešan, dobićete ukusno i gusto kiselo mleko.
Na ovaj način ćete znati šta vi i članovi vaše porodice jedete. Obavezno kupite mleko bez hidrogenizovanih masti, sa prigodnim procentom masti, koji je naznačen na ambalaži.

(Tatjana Tomić, Toronto)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

domacekiselo mleko
Komentari (11)
Dodaj komentar
 • Mirko Bjelic

  @Lela – Mora da je zato sto si u Svedskoj …

 • Anonimni

  a sta ako nam nije uspeo prvi put jel moram da bacim? 🙁

 • Nadia

  Već duže vremena kisjelim mlijeko. Za svako sledeće odvojim 2 supene kašike (po litru) dobijenog kiselog. Pozdrav.

 • Tanja Tomić

  Ako imate problem sa mlekom, kada ga skuvate, pusite da na blagoj vatri kuva par minuta, da voda ispari. Dalje postupati po receptu.

 • Pavle Bonev

  Šta staviti u mleko da se ne pokvari? Slušam deka, ako se stavi soda bikarbona, poveke ke trajnost ke ima. Da li e toa točno?

 • Lela Velisavljev

  Sigurno je problem u mleku, jer njihova mleka imaju manje masnoće od našeg, koje je kao zdravije. U poslednje vreme ni ja ne mogu da napravim jer kupovno mleko ima veću količinu vode, a kisela mleka i jogurt se i kod nas sve više proizvode od mleka u prahu jer je nedostatak domaćeg mleka, a i po proizvođačima, jeftinije je da kisela mleka i jogurt prave od mleka u prahu koje uvoze, a ne od domaćeg mleka.

 • Biljana Milosavljević

  I ja sam ovako kiselila mleko dok sam živela u Srbiji i deca su obožavala baš to kiselo mleko. Međutim, ovde u Švedskoj sam pokušala, ali mi ne uspeva. Mora da je problem u mleku?

 • Lela Velisavljev

  Draga Snežana, ako mleko ukiselite sa jogurtom, dobijate jogurt, i to na sledeći način.
  Princip je isti kao i kod kiselog mleka, samo kad se ukuva mleko, na 1 l mleka, čim provri, dodate 1/2 l vode i tu dodate 1/2 l jogurta (može i više, u zavisnosti od toga koje je masnoće jogurt). Sve se sjedini i ostavi se da prenoći upakovano na toplom. Sutra ga treba sjediniti mikserom i eto vama odličnog jogurta. Staviti u frižider.
  Što se tiče kiselog mleka, najbolje je da se ukiseli u kravlje mleko sa ovčijim kiselim mlekom (kupovnim, koje je blaže), jer ovako ukiseljeno nema ništa surutke i čvrsto je kao sladoled.

 • Snežana Osmić

  Recept je super, ali gde da nađem kiselo mleko? Ovde ima samo jogurta. Da li je isti ishod kiseljenja?

 • Tatjana Tomić

  U receptu nema napomene da se za svako sledeće kiselo mleko koristi kiselo mleko dobijeno na ovaj način, ne kupuje se gotovo.

 • Rada Gavranović

  Hvala na tako jednostavnim, tj. svakodnevnim savetima, a tako preko potrebnim. Pozdrav od Rade.