Slavonski kulen

Sastojci (za 5 kg kulena)

 • 5 kg svinjskog mesa bez kostiju
 • 100 grama soli
 • 80 grama slatke paprike
 • 70 grama ljute paprike
 • 50 grama belog luka.

Način pripreme


Ako ste ljubitelj mesa, imate uslova i želite da se oprobate i u spremanju suhomesnatih namirnica, nudimo vam pravi kulinarski izazov – pravljenje domaćeg kulena na slavonski način.

Za kulen se biraju prvenstveno leđni delovi mesa, a tek zatim but, plećka ili vrat. Mesu se dodaje i malo tvrde leđne slanine. Meso se mora dobro ohladiti (na 5 stepeni 1-2 dana) i ocediti, a zatim se melje ili, još bolje, sitno nasecka nožem. Mesu se od začina dodaje so, beli luk i pažljivo odabrana crvena paprika (po želji i malo ljute paprike). Masu od mesa dobro izmešati i ostaviti da odleži nekoliko sati, a zatim probati ukus i puniti svinjsko slepo crevo.

Kulen mora ležati 8 dana u usoljenom mesu, a zatim ga treba dobro povezati uzicom i staviti na hladni dim od bukovine, grabovine ili jasena. Dovoljno ga je prodimiti desetak puta (svakog drugog dana). Odgovara mu temperatura oko 16 stepeni, a vlažnost vazduha 75-85%. Treba ga čuvati u hladnoj, mračnoj i prozračnoj prostoriji zaštićenoj od insekata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (5)
Dodaj komentar
 • Zoran Zemun, glavni grad Srema

  slavonski kulen?! Na svetu postoji samo jedan i to je sremski kulen, sve ostalo su deblje kobasice. Ti krvati sve pokrstili kao svoje, od Nikole Tesle, pa sad evo i do kulena. Klasicni ustaski trikovi.

  • Anonimni

   Nisu svi Slavonci Hrvati.

 • Tibor Ham

  Nije loše, al’ me brine otkud beli luk u kulenu, to dođe kao kobasica u debljem crevu. Živio kulen.

  • Anonimni

   E majstore, nisu svi Slavonci Hrvati, a koliko znam slavonski kulen ili ti kako se tamo govorilo kulin je stariji od sremskog. Dobri su i jedan i drugi i svaki je prica za sebe…

 • Milivoj Savčić

  Pa nije loše, ali po mom mišljenju, to je više neka kobasica nego kulen. Mislim da mi Sremci imamo neke modernije varijante i začine, što je naša tajna, jer se tehnologija razvija godinama. Smatram da slatka paprika uopšte ne ide u kulen jer se boja može dobiti na druge prirodne načine koji ga čine postojanijim. Od slatke paprike posle samog sazrevanja kulen postaje gorak, jer paprika užegne i on menja ukus. Slavonski kulen nije moguće veoma tanko iseći, pa i kad se tako tanak uzme u ruku, često se raspada, a veoma česte su i pojave ostataka kulena između zuba konsumatora. U svakom slučaju, poštujem i slavonske recepte, jer da nije njih ni nama Sremcima ni njima Slavoncima ne bi bilo napretka. Zdrava konkurencija je veoma dobra za evoluciju. Najiskreniji pozdrav i živeo kulen!