Recept za najbolju letnju salatu od krastavaca

Salata od gnječenih krastavaca je omiljena u Kini i uz malo finih začina, kao što je maslinovo ulje i sirće ili preliv od jogurta i uz gnječenje, obični krastavac se pretvara u genijalno jelo.

Poenta nije da krastavce „rasturite“ nego fino zgnječite, taman toliko da nepravilnosti u kori poprime preliv. Nakon gnječenja krastavce treba posoliti i ostaviti u cediljki da se ocede.

Moglo bi vas iznenaditi koliko će vode pustiti, zbog čega će ukus krastavaca biti još izraženiji, a tekstura mesnatija i mestimično hrskavija. Nemojte da vas uplaši količina soli i bibera, većina će se ocediti.

Sastojci za salatu od krastavaca:

– 12 manjih krastavaca za salatu (oko 900 grama)

– 1 i 1/4 kašike soli

– ¼ šoljice preliva za salatu

Preliv:

– 1 čen belog luka ili 1 ljutika (luk šalot)

– 1/2 šolje sirćeta ili limunovog soka

– 1/2 šolje maslinovog ulja

– 1-2 kašike neutralnog meda

– 1 šolja senfa

– 1/2 šolje soli

– 1/2 šolje bibera

1. Napravite preliv. Usitnite beli luk ili ljutiku pa stavite u teglu i ubacite ostale sastojke. Čvrsto zatvorite i mućkajte dok se med ne rastopi. Odvojite četvrtinu šolje, ostalo čuvajte u frižideru najduže sedam dana.

2. Operite krastavce i odsecite im krajeve pa ih naseckajte na deblje komadiće. Stavite ih u kesicu koja se može zatvoriti pa nežno pređite po njima nekoliko puta (5-8) oklagijom dok se ne stanje na debljinu od oko centimetra. Pazite da ih ne zgnječite u kašu.

3. Pospite krastavce kašikom soli pa ostavite pola sata i procedite višak tečnost koju su pustili. Začinite s četvrtinom šolje preliva, 3/4 kašike bibera i 1/4 kašike soli. Promešajte nežno rukama pa ostavite 15 minuta da se marinira. Probajte i dodatno začinite prema potrebi.

Savet: Kao preliv za salatu može poslužiti i kombinacija masnijeg jogurta, seckane nane, peršuna, belog luka s nekoliko kapi limunovog soka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

krastavacsalata
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Verujem da je preukusna,samo ne znam da li je ljudi prave jer je postupak zahtevniji nego za klasicnu krastavac salatu koja je preukusna isecen krastavac se posoli poulji i posirceti)bez belog luka kao sto ide u tartar salatu koja je takodje mnogo ukusna i zdrava.Meni je zao da vodicu iz krastava ,gnjecenjem krastavca odstranim.