Jedini recept koji će vam biti potreban: Ovako se pravi najbolji domaći majonez

Majonez je naziv za hladni umak i namaz napravljen od žumanaca i ulja koji se koristi kao dodatak hrani. Majonez je nastao 1756. godine kada je počelo da se upotrebljava u francuskoj kuhinji, a dobio je ime po francuskom vojskovođi Mahonu, koji je za Francusku osvojio grad i luku Minorku.

Njegov kuvar, čuveni francuski šef Marie-Antoine Carême nije imao drva da naloži vatru i napravi mu topli sos pa je morao nešto da izmisli. Slučajno mu je upalo jedno žumance u ulje i on je nehotice počeo da ga muti i tako je dobio finu gustu masu, kojom je prelio meso.

Kada je vojskovođa isprobao taj umak bio je oduševljen pa ga je odmah po povratku u Pariz pokazao na dvoru Luja XV i dao mu ime majonez po gradu u kome je prvi put slučajno napravljen. Naravno, nakon toga ovaj umak je nadograđivan i sve više poboljšavan.

Iz Francuske je majonez krenuo u osvajanje Evrope i Amerike, pritom se u početku proizvodila samo u domaćinstvima i ugostiteljstvu, a početkom 20. veka kreće industrijska proizvodnja.

Iako se majonez najčešće kupuje te je danas dostupna u bezbroj varijanti, mnogi je pripremaju i u kućnoj radinosti. Može da sadrži i 85 posto masnoća, dok kupovna sadrži od 70 do 80 posto.

Može se pripremati ručno, u avanu, ručnom mutilicom ili viljuškom, ali i uz pomoć električnog miksera ili blendera. Žumancima se polako dodaje ulje dok se žustro muti, kako bi se raspršilo. Ulje i voda iz žumanaca čine bazu emulzije, a lecitin i belančevine iz žumanaca je stabilizuju. Može se dodati i senf koji je dodatno stabilizuje i ukus čini oštrijim.

Najvažniji korak je pravilno dodavanje ulja kako se žumance ne bi razdvojio i kako bi postigli kremastu teksturu majoneza. Izuzetno je važno da koristite kvalitetno ulje.

Sastojci:

2 žumanca
1 kašičica Dijon senfa
prstohvat soli
500 ml ulja uljane repice (ako nemate – stavite suncokretovo)
1 kašičica vinskog sirćeta ili svežeg soka limuna

Priprema:

U blender stavite žumanca, dodajte im senf i sol. Koristite jaja proverenog uzgoja. Dobro ih izblendujte kako bi se smesa povezala. Sledeći korak je najvažniji. Smesi žumanaca i senfa dodajte postepeno ulje. U početku neka mlaz bude nalik kapima. Ovo radimo kako bismo izbegli odvajanje žumanaca od ulja.

Kada ste dodali polovinu ulja, a smesa je postala kompaktna, slobodno dodajte preostalo ulje u bržem mlazu.

Sve dobro izblendujte dok se ne poveže i postane kremasto. Na kraju dodajte kašičicu vinskog sirćeta ili limunovog soka i umešajte je u majonez. Pripremljeni majonez sipajte u teglu i odložite u frižider.

Majonez možete praviti i na malo duži način, ručno. Biće vam potrebna ručna mutilica i ovalna posuda. Postupak je isti kao i kod blendera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

majonezrecept
Komentari (0)
Dodaj komentar