Pobednica „24 kitchen Serbia“ kuva za vas: Riblja čorba

Nedavno smo pisali o Mireli Ham, srpskoj pobednici prestižnog takmičenja „24 kitchen Serbia“, o njenim kulinarskim počecima i samom takmičenju. Mirela je pristala da podeli sa nama svoje kulinarske tajne. Današnji specijalitet je čuvena riblja čorba.

Potrebno:
1,5 kg šaranskih glava
0.5 šaranskih repova
400 g crnog luka
2-3 čena belog luka
300 g šargarepe
50 g peršun
50 g celera
1-2 sveže cele paprike
2 dl ceđenog paradajza
3 kašičice soli
3 kašičice suvog biljnog začina
1 kašičica mlevenog bibera
2 lovorova lista
1 kesica začina za riblju čorbu
4-5 l vode obične
po želji ljute tucane paprike

Način pripreme:

Staviti glave i repove od šarana da se kuvaju. Kada voda provri, kuvati oko 10-15 minuta, pa vodu procediti i sačuvati je, da se njom nalije čorba. Ribu ostaviti da se ohladi, pa očistiti meso od kostiju.

Crni luk sitno iseckati, a ostalo povrće (bez paprike) izrendati. Na ulju dinstati crni luk, beli luk i ostalo povrće, da se masa pretvori u kašu. Kada ponestane tečnosti iz povrća, dolivati po malo proceđene vode od ribe.

U činiju izručiti sadržaj kesice začina za riblju čorbu i razmutiti sa 2 dl ceđenog paradajza, postepeno nalivajući i mešajući, da se ne naprave grudvice, pa doliti 2-3 dl vode u kojoj je kuvana riba. Razmućen začin sipati u lonac sa dinstanim povrćem i još malo dinstati uz mešanje, pa naliti vodu od ribe. Poklopiti da provri, i dodati svežu celu papriku, so, biber, suvi začin i lovor. Kuvati oko 5 minuta i nakon 10 minuta u čorbu ubaciti i očišćenu kuvanu ribu, pa pustiti da vri još 15 minuta. U toku kuvanja probati da li je čorba dobro začinjena, pa dodati začine po ukusu.

Za pikantan ukus čorbe dodati malo ljute tucane paprike.

Voda od ribe se ne mora sva doliti odmah, nego po dodavanju svih sastojaka proceniti da li je gustina čorbe zadovoljavajuća. Ostaviti jednu glavu celu i jednu do dve šargarepe iseckati na kolutove, da izgleda dekorativno pri služenju.

Prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Mirela Hamriblja corbasaran
Komentari (0)
Dodaj komentar