Begova čorba – originalni sarajevski recept

Sastojci

 • 1 litar vode
 • zelen (šargarepa i koren paštrnaka) isečena na kockice
 • 100 grama bamije (obavezna u ovoj čorbi)
 • 300 grama telećeg mesa isečenog na kockice
 • 300 grama pilećeg mesa isečenog na kockice
 • 2-3 listića lovora
 • maslac
 • 1 kašika brašna
 • malo vode i mleka
 • so, biber
 • 50 ml pavlake
 • 1 jaje
 • muskatni oraščić
 • sitno seckan peršun
 • limunov sok

Način pripreme

U litar vode dodati zelen (šargarepu i koren paštrnaka) isečenu na kockice, 100 grama bamije, po 300 grama telećeg i pilećeg mesa isečenog na kockice i 2-3 listića lovora. Kuvati 2-3 sata. Dodavati vodu po potrebi.

Kada je povrće i meso gotovo, napraviti u drugom sudu svetlu podlogu za sos od maslaca, kašike brašna s malo vode i mleka uz dodatak soli i bibera.

Prebaciti to u lonac s povrćem i mesom i lagano mešati dok se ne zgusne pa, uz stalno mešanje, dodati umućenu pavlaku i 1 jaje. Kada je sve gotovo, dodati muskatni oraščić.

Pre serviranja, čorbu obilno posuti sitno seckanim peršunom i nakapati limunov sok. Limun obavezno servirati posebno ako neko želi naknadno da ga doda u čorbu.

Biljana Bijeljanin-Vučinić, Sarajevo

11 komentara
 1. duda

  Ne zelim da kazem da čorba nije dobra probala sam je baš u Sarajevu, izvrsna je i to od ruku stare kuvarice, ali čorbe koje su se ranije pravile po svadbama u Šumadiji i drugim delovima Srbije, skoro su pale u z,aborav otkad je moderno trpati u njih te pavlaku za kuvanje, te kiselu, a naše bake, majke to nisu imale, izbor im je bio u povrću i mesu moze i zivinsko i juneće… Takav ukus i miris teško se zaboravlja.

 2. Ena

  Rado bi vama svima koji ne znate napisala, kako se bamija pravilno upotrebljava.Naime bamiju potopimo uvece u hladnu vodu.Ujutro je kroz cediljku operemo u nekoliko mlazeva hladne vode da ne bude sluzava i ljigavaTek onda je ukusna.

 3. Brineta

  Begovu čorbu prvi put sam probala u Sarajevu, ahh, kakva čorba, pa nešto predivno. Preporučujem svakom. I nema domaćina, do Sarajlija.

 4. Salem M

  Meni iskreno fale reči da bih opisao kako mi je begova čorba po vasoj recerpturi ispala… Hvala i pozdrav!

 5. Prašnjavi from Zemun

  Ko nije probao begovu čorbu, taj nema sva čula.

 6. Azra Dukić

  Recept za begovu čorbu je izvrstan. Čestitam! Nisam još pravila bolju, a kuham 35 godina.

 7. Jasmina Kovačević

  Rado bih probala begovu čorbu.

 8. Biljana Bijeljanin-Vučinić

  To je biljka iz porodice hibiskusa (lat. Hibiscus esculentus) i porijeklom je iz tropske Afrike, a za nju kažu čak i da ima svojstva afrodizijaka. Ima vrlo zanimljivi okus. Sama riječ bamija dolazi od arapskog „bamyah“, a verziju te riječi koristili su u 12. i 13. vijeku Egipćani i Mauri pa se zahvaljujući tom podatku pretpostavlja da se upotreba te biljke na našim prostorima proširila s istoka. Ova biljka često se koristi u Bosni i Hercegovini, a na našim tržnicama može se pronaći najčešće u sušenom obliku. Od sušene bamije možete pripremati gotovo sva jela kao i od svježe, a potrebno je prethodno namočiti u vodu sa sirćetom – procedura je otprilike jednaka onoj sa sušenim gljivama. Budući da je sezona u kojoj se bamija može nabaviti svježa dosta kratka, sušena bamija dođe kao izvanredna zamjena. Bamija sadrži vitamine A i C i dobar je izvor željeza i kalcija. Također sadrži škrob, nešto masnoća te riboflavin. Zabilježeno je da je Kleopatri bila jedno od omiljenih jela i, naravno, kažu doprijenjela njenoj ljepoti.

 9. Božidar Globarević

  Pozdrav kuharima i autorima, zanima me što znači bamija?

 10. Katarina Branković-Gajić

  Slažem se za begovu čorbu sa mišljenjem g. Papo Mojsija. Ima još mnogo čorbi koje su pikantne i koje kad jednom probaš ne možeš nikad da zaboraviš. Jedan moj prijatelj i sad prepričava ukus čorbe od pre 30-tak i više godina. A ja ću, pošto imam puno recepata u glavi, poslati koji i za vaše korisnike sajta. Veliki pozdrav za sve, posebno za Mojsija!

 11. Mojsije Papo

  Ko nije probao begovu čorbu, taj je propustio jedinstveno uživanje u dobroj hrani.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike