Farbanje uskršnjih jaja (na 7 načina)

Običaj je da se na Veliki petak uoči Vaskrsa farbaju kokošja jaja i poklanjaju bližnjima. Po predanju, ovaj običaj je nastao tako što su hrišćani na Veliki petak tvrdili da će Hristos vaskrsnuti, a Jevreji su im uz podsmeh govorili da će to biti kada kokoške počnu nositi crvena jaja. U nedelju kada je Hristos vaskrsao kokoške su zaista pronele crvena jaja. Prvo uskršnje jaje čuva se godinu dana – i ono se naziva čuvarkuća.

Danas se jaja ne farbaju samo u crvenu boju; postoji veliki broj veštačkih boja u koja se mogu obojiti jaja. Mi ćemo se na ovom mestu pozabaviti nekim domaćim receptima za farbanje jaja.

Jaja bi najpre trebalo da operete u razblaženom sredstvu za pranje posuđa, kako bi se sa ljuske uklonila masnoća i prljavština. Zatim ih na tradicionalan način možete ofarbati u tople crvene ili žute tonove u vodi u kojoj su prethodno iskuvane ljuske crnog luka, crvenog luka, cvekla, orahov list, crni slez, gospin cvet ili u soku od zove. Naravno, da bi jaja bila šarena, umesto kupovnih sličica, možete na njih preneti motive tankih listića (npr. peršuna, paprati i sl). To ćete lako učiniti ako na jaja, pre nego što ih spustite u vodu sa farbom, prilepite ove listiće učvrstivši ih tankim najlon čarapama koje ćete čvrsto obaviti oko jaja i zavezati. Jaja nepravilno možete obmotati i ljuskama crnog luka, zavezati ih najlon čarapom ili gazom i skuvati, da biste dobili šare neverovatnih oblika.

To, međutim, nije jedini način za dobijanje šara na jajima: jaja veoma jednostavno, a veoma efektno, možete da ofarbate prema šari koju ste sami smislili najobičnijim tačkicama. Jaja najpre oblepite finim tufnicama od voska. Potom ih ofarbajte hladno umućenom bojom, a kad se osuše, odstranite vosak. Iako najjednostavnija, tačkice nisu jedina šara koju možete dobiti pomoću voska, ali to već zavisi od vaše umešnosti i kreativnosti.

Ako želite da vam jaja odišu egzotikom Dalekog istoka, možete ih oblepiti finim kineskim papirom po kome su iscrtani piktogrami. Jaja, dakle, premažite lepkom i nanesite sloj finog papira za tanke kineske salvete. Zatim na jednobojnom papiru četkicom i tušem iscrtajte željene simbole i po želji jaje obložite sa malo zlatnog papira.
Ofarbana jaja će dobiti visok sjaj i naročito intenzivne boje ako ih premažete krpom na koju ste prethodno naneli malo ulja, putera ili margarina.

Pogledajte i predloge naših posetilaca:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

farbanje jajauskrsuskrsnja jaja
Komentari (14)
Dodaj komentar
  • Adapa

    Odličan i poučan članak. Samo još da ste napisali pravi razlog farbanja jaja u crvenu boju. Znate onu priču sa vavilonskom boginjom Ištar, koja se izlegla iz jajeta koje je palo u Eufrat. Al dobro, nek veruju ljudi u šta god hoće, važno je da se volimo.

  • Dragan Obradović

    Miloše, niste u pravu. Jaja se mogu farbati i u Veliki četvrtak i u Veliki petak.

  • Dragan Obradović

    Odličan komentar.

  • Miloš Manić

    Totalno neznanje. Za Veliki petak se ništa ne radi, a ponajmanje se farbaju jaja.

  • Farbam jaja i prste

    Ukoliko se ne snalazite sa perima i voskom, moj predlog su voštane bojice. One su iste kao i vosak, samo je mnogo jednostavnije i lakše njima crtati jaja. Onda se skuvaju, ofrabaju, a potom dok ih sjajimo sa malo masti ili ulja, voštana bojica se skine sa jaja i nama ostane lepo ofarbano jaje sa belom šarom našeg umetničkog dela.

  • Danijela Micić

    Nisam čitala ceo tekst, ovo je odgovor na pitanje od čega vosak postaje crn. Ako se koristi prirodni pčelinji vosak i perce za tuš koje se greje nad plamenom sveće, vosak postaje crn od gareži koja se hvata na perce i prislanja na vosak tako vruće. Ja sam uvek pre nego sto počnem sa šaranjem jaja voskom namerno tako radila dok se vosak malo „isprlja“.

  • Vesna Stojanović

    Da li neko zna šta se stavlja u vosak za crtanje jaja da bi imao crnu boju?

  • Bojana Savić

    Predlog sa ljuskama od crnog luka i folijom u koju se uvijaju jaja za Uskrs je odličan. Sve pohvale.

  • Vinko Stojić

    Osnovna i prava uskršnja boja za jaja dobija se iz ljuske crnog luka. Domaćice bar mesec dana ranije sakupljaju ljuske (od najmanje pola kile luka) i rano izjutra na Veliki petak (ili subotu) ljuske se operu kroz sito i stave u veći sud, nalije hladna voda da bude santimetar-dva iznad ljuski, dolije ravna supena kašika zejtina i doda desetak zrna bibera. Jaja ne smeju da budu hladna (iz frižidera!). Spuste se pažljivo da potonu u vodu. Stave se na tihu vatru i kuvaju najmanje jedan sat, što duže to bolje. Pažljivo vaditi kuvana jaja kašikom, ređati na čistu kuhinjsku krpu i ne brisati, već ostaviti da se osuše. U zavisnosti od količine ljuski i dužine kuvanja, jaja dobijaju svetliju ili tamniju bordobraon boju. Srećan praznik i Hristos voskrese!

  • Slavena Đurić

    Odlični ste, samo tako nastavite, pozdrav od Slavene i Branislave koje Vas puno vole.

  • Nataša C

    Zaista impresivno saznanje. Mnogo toga sam znala, ali ovaj podatak o nošenju crvenih jaja, zaista prvi put čujem. Jako interesantno. Samo tako nastavnite 🙂

  • Vesna Marjanović

    Izuzetno koristan i poučan tekst. Hvala na tome.

  • Ana Perović

    Stvarno ste dobri.

  • Tamara Krvavac

    Vaš članak je veoma dobar. Samo tako nastavite.