U trendu

Farbanje uskršnjih jaja (na 7 načina)

Običaj je da se na Veliki petak uoči Vaskrsa farbaju kokošja jaja i poklanjaju bližnjima. Po predanju, ovaj običaj je nastao tako što su hrišćani na Veliki petak tvrdili da će Hristos vaskrsnuti, a Jevreji su im uz podsmeh govorili da će to biti kada kokoške počnu nositi crvena jaja. U nedelju kada je Hristos vaskrsao kokoške su zaista pronele crvena jaja. Prvo uskršnje jaje čuva se godinu dana – i ono se naziva čuvarkuća.

Danas se jaja ne farbaju samo u crvenu boju; postoji veliki broj veštačkih boja u koja se mogu obojiti jaja. Mi ćemo se na ovom mestu pozabaviti nekim domaćim receptima za farbanje jaja.

Jaja bi najpre trebalo da operete u razblaženom sredstvu za pranje posuđa, kako bi se sa ljuske uklonila masnoća i prljavština. Zatim ih na tradicionalan način možete ofarbati u tople crvene ili žute tonove u vodi u kojoj su prethodno iskuvane ljuske crnog luka, crvenog luka, cvekla, orahov list, crni slez, gospin cvet ili u soku od zove. Naravno, da bi jaja bila šarena, umesto kupovnih sličica, možete na njih preneti motive tankih listića (npr. peršuna, paprati i sl). To ćete lako učiniti ako na jaja, pre nego što ih spustite u vodu sa farbom, prilepite ove listiće učvrstivši ih tankim najlon čarapama koje ćete čvrsto obaviti oko jaja i zavezati. Jaja nepravilno možete obmotati i ljuskama crnog luka, zavezati ih najlon čarapom ili gazom i skuvati, da biste dobili šare neverovatnih oblika.

To, međutim, nije jedini način za dobijanje šara na jajima: jaja veoma jednostavno, a veoma efektno, možete da ofarbate prema šari koju ste sami smislili najobičnijim tačkicama. Jaja najpre oblepite finim tufnicama od voska. Potom ih ofarbajte hladno umućenom bojom, a kad se osuše, odstranite vosak. Iako najjednostavnija, tačkice nisu jedina šara koju možete dobiti pomoću voska, ali to već zavisi od vaše umešnosti i kreativnosti.

Ako želite da vam jaja odišu egzotikom Dalekog istoka, možete ih oblepiti finim kineskim papirom po kome su iscrtani piktogrami. Jaja, dakle, premažite lepkom i nanesite sloj finog papira za tanke kineske salvete. Zatim na jednobojnom papiru četkicom i tušem iscrtajte željene simbole i po želji jaje obložite sa malo zlatnog papira.
Ofarbana jaja će dobiti visok sjaj i naročito intenzivne boje ako ih premažete krpom na koju ste prethodno naneli malo ulja, putera ili margarina.

Pogledajte i predloge naših posetilaca:

14 komentara
 1. Adapa

  Odličan i poučan članak. Samo još da ste napisali pravi razlog farbanja jaja u crvenu boju. Znate onu priču sa vavilonskom boginjom Ištar, koja se izlegla iz jajeta koje je palo u Eufrat. Al dobro, nek veruju ljudi u šta god hoće, važno je da se volimo.

 2. Dragan Obradović

  Miloše, niste u pravu. Jaja se mogu farbati i u Veliki četvrtak i u Veliki petak.

 3. Dragan Obradović

  Odličan komentar.

 4. Miloš Manić

  Totalno neznanje. Za Veliki petak se ništa ne radi, a ponajmanje se farbaju jaja.

 5. Farbam jaja i prste

  Ukoliko se ne snalazite sa perima i voskom, moj predlog su voštane bojice. One su iste kao i vosak, samo je mnogo jednostavnije i lakše njima crtati jaja. Onda se skuvaju, ofrabaju, a potom dok ih sjajimo sa malo masti ili ulja, voštana bojica se skine sa jaja i nama ostane lepo ofarbano jaje sa belom šarom našeg umetničkog dela.

 6. Danijela Micić

  Nisam čitala ceo tekst, ovo je odgovor na pitanje od čega vosak postaje crn. Ako se koristi prirodni pčelinji vosak i perce za tuš koje se greje nad plamenom sveće, vosak postaje crn od gareži koja se hvata na perce i prislanja na vosak tako vruće. Ja sam uvek pre nego sto počnem sa šaranjem jaja voskom namerno tako radila dok se vosak malo „isprlja“.

 7. Vesna Stojanović

  Da li neko zna šta se stavlja u vosak za crtanje jaja da bi imao crnu boju?

 8. Bojana Savić

  Predlog sa ljuskama od crnog luka i folijom u koju se uvijaju jaja za Uskrs je odličan. Sve pohvale.

 9. Vinko Stojić

  Osnovna i prava uskršnja boja za jaja dobija se iz ljuske crnog luka. Domaćice bar mesec dana ranije sakupljaju ljuske (od najmanje pola kile luka) i rano izjutra na Veliki petak (ili subotu) ljuske se operu kroz sito i stave u veći sud, nalije hladna voda da bude santimetar-dva iznad ljuski, dolije ravna supena kašika zejtina i doda desetak zrna bibera. Jaja ne smeju da budu hladna (iz frižidera!). Spuste se pažljivo da potonu u vodu. Stave se na tihu vatru i kuvaju najmanje jedan sat, što duže to bolje. Pažljivo vaditi kuvana jaja kašikom, ređati na čistu kuhinjsku krpu i ne brisati, već ostaviti da se osuše. U zavisnosti od količine ljuski i dužine kuvanja, jaja dobijaju svetliju ili tamniju bordobraon boju. Srećan praznik i Hristos voskrese!

 10. Slavena Đurić

  Odlični ste, samo tako nastavite, pozdrav od Slavene i Branislave koje Vas puno vole.

 11. Nataša C

  Zaista impresivno saznanje. Mnogo toga sam znala, ali ovaj podatak o nošenju crvenih jaja, zaista prvi put čujem. Jako interesantno. Samo tako nastavnite 🙂

 12. Vesna Marjanović

  Izuzetno koristan i poučan tekst. Hvala na tome.

 13. Ana Perović

  Stvarno ste dobri.

 14. Tamara Krvavac

  Vaš članak je veoma dobar. Samo tako nastavite.

Napišite komentar