Brzo kiseljenje kupusa

Ukoliko vam je potreban kiseli kupus van sezone, možete ga ukiseliti za svega 2 do 3 dana.

Sitno iseckajte kupus ili mu odstranite listove, pa ga pažljivo spustite u posudu za kiseljenje (to može da bude plastična kofa ili lonac).

Prelijte ga vrelom vodom, sipajte 2-3 dl nekog sirćeta (ne solite!), odozgo stavite tanjir i nešto teško (npr. kamen) kako bi se kupus opteretio.
Ostavite kupus na sobnoj temperaturi da odstoji 2 dana i imaćete kiseli kupus kao usred zime.

Ukoliko vam je kiseli kupus potreban za samo jedan dan, u navedene sastojke ubacite i jedan komad običnog hleba.

Standardno kiseljenje kupusa (bez konzervanasa)

Da biste dobili dobar kiseli kupus i dobar rasol, odaberite čvrste glavice kupusa srednje veličine (najbolji je futoški kupus, a nije loše ni ako jedna trećina ukupne količine bude crveni kupus).

Svaku glavicu malo zasecite po korenu ili jednostavno malo izdubite koren i ređajte u čisto bure za kupus.

Ne zaboravite da u bure ugradite i jedno kraće crevo kako kupus ne biste morali da pretačete već da ga samo dva puta nedeljno produvate da bi se so ravnomerno rasporedila.

Poslagane glavice kupusa prelijte rastvorom morske soli i vode. Recimo, za bure od 200 litara, potrebno je oko 60-65 kg kupusa i 2-3 kg soli i onoliko vode koliko stane da bi kupus bio u vodi, kao i 1-2 kg cvekle i 1/2 kg rena (ren ja odličan konzervans – ne dozvoljava kvarenje kupusa bez obzira na promene temperature).

Pošto je ovo biološko kiseljenje, u kupus se ne stavlja ni vinobran ni konzervans. Rasol je odličan sve dok imate kupus, a može da se pije čak i u martu, jer se ne razvlači i ne menja ukus.

Kupus ukiseljen na ovaj način može da se drži i na terasi.

Pripremite zimnicu.

(Gordana Nikolić, Bor)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kiseli kupuskupus kiseo
Komentari (7)
Dodaj komentar
 • Anonimni
 • Anonimni

  Isprobala sam razne recepte al najbolji i za kupus i za rasol i bez puno je samo jedan.izvadi se koeijen iz svake glavice posloze se glavice u bure.treba glavice i rezati da bi se sto vise kupusa naslozilo.u vangle se sipa soli po jedna supena kasika na litar vode.mijesa se dok se so skroz ne rastopi i preliva se kupus.voda prepliva glavice al sjutri dan cete morari jos vode doliti.tanjirom samo pritisnem one gornje glavice da ne idu van vode.dodaje se i jedna glavica ljubicastog kupusa zbog rasola.posle mjesec dana se vec konzumira a nekad i rasol pijemo brze no kupus sto jedemo.

 • Anonimni

  Zar rastvor soli ne treba da bude 6%?

 • Aleksandar

  Ko još kiseli kupus u plastičnoj posudi?! Da li znate koliko je ta plastičina otrovna, pa još kada se doda so i ona kiselina od kupusa, pa to je sam otrov! Za kiseljenje kupusa idu drvene ili emajlirane posude, a nikako plastične.

  • Ren

   Ne kaki….

  • Dragan Milenković

   Ne kenjaj

 • Ranka Matijašević

  Za dobar proces kiseljenja – konzervacije kupusa, veoma je bitna koncentracija soli u rasolu. Iskustveno, najbolje je na svaki litar vode staviti supenu kašiku soli. Na taj način dobija se rastvor koji obezbeđuje dobre uslove za prirodni proces kiseljenja, a kupus i rasol nisu preslani. Kupus dugo ostaje čvrst i ukusan.