Kiseli kupus

Hladniji dani koji su pred nama ujedno su i signal da spremanje zimnice još uvek nije okončano: na red dolazi kiseljenje kupusa.

Kupus za kiseljenje treba da bude čvrst, a glavice srednje veličine. Najbolji je šumadijski ili horgoški kupus. Bure sa kupusom drži se u podrumu, gde je temperatura vazduha tokom zime ujednačena. Bure treba najpre dobro oprati, zavrnuti i dobro zategnuti slavinu koja služi za pretakanje kupusa. Bure bi trebalo smestiti na mesto u podrumu gde će da stoji i tokom zime, ali ga treba malo podići od poda radi lakšeg pretakanja.

Kupus najpre treba očistiti od spoljnjih listova, zarezati koren glavica, pa stavljati u bure tako da koren bude okrenut nadole, kao što je kupus i rastao. Glavice treba što je moguće snažnije gurati jednu uz drugu i pri tom odabrati komade prikladne veličine kako bi se ostvarilo najgušće pakovanje. Prilikom slaganja prvog reda po dnu bureta treba voditi računa o tome da ulaz u slavinu ostane u sredini između dve glavice. U tako naređano bure treba naliti hladnu vodu. Na kraju u vodi rastvoriti 3 kg soli na 100 kg kupusa i preliti. Ako neko voli slaniji kupus, može dodati još 1 kg soli, mada je 3 kilograma sasvim dovoljno.

Na vrh napunjenog bureta ukrstiti 2 daske i preko njih staviti veliki kamen (jer je kupus lakši od vode pa pliva i iskače iznad površine vode). Ne sme se stavljati mermer ili neki drugi mekši kamen pošto ga so nagriza. Bure prekriti i ostaviti da se kupus kiseli. Prvih 5-6 nedelja pretakati ga dva puta nedeljno (prvih 15 dana neki to čine i svakodnevno), tako što se pod slavinu podmetne lonac, otoči voda iz kupusa, pa se zatim ta ista voda vrati odozgo u kupus. Postupak se ponavlja nekoliko puta. Pretakanje se vrši da bi se so izmešala, da se rasol ne bi otezao i da bi se sam kupus što pre ukiselio.

Glavni pokazatelj uspešnosti kiseljenja kupusa je – pored dobrog ukusa kupusa, što je presudno – i dugotrajna bistrina rasola. Dakle, po površini se ne smeju pojaviti slojevi zgusnute bele pene koja liči na buđ. Ukoliko se prilikom stavljanja kupusa ispoštuje navedeni postupak, sarme i salata sa alevom paprikom biće besprekornog ukusa, a ovako spremljen kupus može da traje i do početka juna meseca.

Recept za brzo kiseljenje malih količina kupusa

Uzeti posudu zapremine 4 litra, koja će biti dovoljna da se ukisele dve glavice kupusa od po 3/4 kg težine. Okrenuti kupus tako da mu koren bude na gornjoj strani. Oštrim nožem obrezati koren i izvaditi ga. U rupu koja je nastala ovim vađenjim uliti jedan litar vrele vode. Cilj ovog postupka je da se listovi kupusa, oslobođeni na ovaj način od veze sa korenom, omekšaju. Omekšali vodom, listovi kupusa će se sami odvojiti. Treba ih takođe stanjiti obrezivanjem žila koje se nalaze na sredini listova, i to na njihovim počecima, pazeći pri tom da se ne pojave rupe u listovima. Tako obrezane listove slagati jedan preko drugog i njima ravnomerno obložiti dno posude.

Naliti vodu preko listova tako da listovi, rukom pritisnuti ka dnu posude, budu potopljeni. Izliti tu vodu, zagrejati je, izmeriti joj zapreminu i u njoj rastvoriti so težine koja iznosi 4% zapremine vode. Na primer, na 2 litara vode treba rastvoriti 80 grama soli. Vratiti vodu u posudu. Preko listova kupusa položiti tanjir, a preko takvog poklopca neki kamen. Na pogodan način zatvoriti posudu nekim poklopcem i ostaviti da se kupus kiseli. Zahvaljujući ovom postupku, kupus bi trebalo da se ukiseli za oko dve nedelje. Za to vreme povremeno treba otvarati posudu i probati stepen kiselosti kupusa.

Pripremite zimnicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kiseli kupus
Komentari (20)
Dodaj komentar
 • Zorica

  Stvila sam kupus pre 4 nedelje da bih se ukiseo za Sv. Petku Slavu. Svake godine bio mi je super ali ovaj put mesto morske soli pametna ja upotrebila Himalayan roze so misleci da je zdravia so posto ga upotrebljavam za sve druge upotrebe. Kupus mi je jos tvrd, samo spoljni listovi su malo meki ali nije gnjecav. Dodavala sam morske soli ali ne vredi nista. Pretakala sam svaki dan evo vec 3 nedelje. Prebacila sam nekoliko glavica u manje bure i unela u toplom mestu i opet ne vredi. Dali bih neko predlozio da otocim svu vodu iz bureta i da ponovo nalijem ali ovaj put sa morskom soli. Evo link koju sam so upotrebila.Hvala. Zorica

  • Zorica
 • Anonimni

  Bure je puno kupusa i puklo je.dal je problem prebaciti u drugo bure

 • Anonimni

  Kakva voda ljudi u pravi kiselo kipus se ne stalja ni kap vode, pravim po starinskom receptu decenijama i najbolji je!

 • Srbija

  Nemas blage veze. Gledao i slusao si sa strane a nemas pojma o nicemu. Kakav ribanac…? Kiseli kupus ne mesajte sa ribancem. Pravi kiseli kupus je kupus sa 25 grama soli na litar vode. Izdubite glavicu usko i duboko do 1/3 dubine od visine glavice. Napunite solju polovinu rupe. Slazite danrupa tj koren gleda na gore da ne ispada so. Vodu dolivajte polako. Dodaje se ren presecen na pola, cvekla secena na krupnije kockice, malu kesicu bibera u zrnu. Ovo je na 50 kila kupusa. Prvih dve nedelje pretakanje dva puta nedeljno. Kasnije jednom nedeljno. Ribanac…. kupus se isece iliti nariba, izgnjecibda pusti sok i dodaje se so … 3.5% na kolicinu kupusa… BEZ VODE. Ukoliko niste dovoljno gnjecili, dodajte vodu nije problem… ali malo. Uzdravlje

 • 3333333333333333

  Čim se pretače to je POKVAREN kupus. Pravi kiseli kupus je kad se nariba pa se posoli 100 gr soli na 10 kg kupusa i onda se slaže u bure (bez slavine) pa se uzme sredstvo za tabanje .Taba se dok ne pusti svoj sok,pa se nabaci mali bibera,kima,ljute paprike -kad imate ovo možete stavljati četvrtine ili glavice kupusa pa ponovo ribanac i u tabanje.Kad se napuni bure stavi se belo platno (materijal kao za krpe za suđe ali beli)pa daska ili plastika i stisne se stegom ili nekim tegom dok se ne pojavi rasol.Ostavi se na toplom oko 20 stepeni.Ne otvarati stegu samo treba povremeno skinuti penu kad počne da „vri“ 3-4 nedelje i gotovo-može da ide na hladno.

  • Srbija

   Nemas blage veze. Gledao i slusao si sa strane a nemas pojma o nicemu. Kakav ribanac…? Kiseli kupus ne mesajte sa ribancem. Pravi kiseli kupus je kupus sa 25 grama soli na litar vode. Izdubite glavicu usko i duboko do 1/3 dubine od visine glavice. Napunite solju polovinu rupe. Slazite danrupa tj koren gleda na gore da ne ispada so. Vodu dolivajte polako. Dodaje se ren presecen na pola, cvekla secena na krupnije kockice, malu kesicu bibera u zrnu. Ovo je na 50 kila kupusa. Prvih dve nedelje pretakanje dva puta nedeljno. Kasnije jednom nedeljno. Ribanac…. kupus se isece iliti nariba, izgnjecibda pusti sok i dodaje se so … 3.5% na kolicinu kupusa… BEZ VODE. Ukoliko niste dovoljno gnjecili, dodajte vodu nije problem… ali malo. Uzdravlje

   • 66-66-66 fgbt

    čim pretačeš imaš pokvaren kupus,najbolje se vidi kad odeš na pijacu u Niš pa vidiš da domaćice „kiseli“kupus nose na rašljama a rasol curi sa kupusa kao slina kad si prehlađen fuj,ne bi to u usta stavio

 • Ljilja Lj.

  Da se ne bi stvarala „pena“ na površini, jedini i glavni uslov je da sve bude potopljeno u vodi (rasolu) i da ništa ne viri (ni kupus ni kamen) kako bi se izbegao kontakt sa vazduhom. To nije uslov prvih 15-ak dana dok se kupus ne slegne pod teretom kamena.

 • Dragana Marjanović

  Da se rasol od kupusa ne bi razvlačio i da se ne pravi bela pena, potrebno je staviti: 1-2 klipa kukuruza, 1 kesicu bibera u zrnu, 4-5 lovorova lista, 2-3 šargarepe, 1-2 korena rena, a ko voli može da doda i cveklu isečenu na krupnije komade. To je proveren recept za spremanje kupusa koji primenjujemo godinama i nije potrebno dodavati vinobran niti bilo koju hemikaliju. Rasol je prijatnog ukusa boje rozea (ko doda cveklu) i može slobodno da se pije. Pozdrav i prijatno.

 • Boban Kojić

  Šta uraditi sa kiselim kupusom da se ne hvata bela pena na površini bureta? Moj komentar na količinu soli koja je potrebna za kiseljenje kupusa je 40 g po kilogramu kupusa. I tu količinu soli prvo rastopitu u nekoj količini vode (20 l) pa tek posle toga sipati u bure. Nije potrebno pretakanje posle toga. A kupus se stavlja tek posle Svetog Luke!

 • Mira Starčević

  Da se rasol ne bi rastezao i kupus buđavio, može se staviti i kesica-dve konzervansa.

  • 3333333333333333

   fffffffffffffffffffffuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuujjjj

 • Seka Perović

  Između redova kupusa prosuti po malo žita i voda se sigurno neće rasteći.

 • Slavica E

  Kakve veze ima da li je koren kupusa okrenut nadole? Uvek sam ga okretala suprotno i kupus je dobro ukiseljen.

 • Anđelka Beljin

  Ja sam prvi put saznala da je veoma važno kako se postavlja glavica kupusa u bure. Hvala.

 • Dragana Bigin

  Recept je odličan i ja na isti način kiselim kupus, ali mi se prvi put ove godine pojavila sluz kada u kupusu. Bila bih Vam zahvalna da mi objasnite šta treba da uradim da nestane pomenuta sluz. Hvala!

 • Mileta Džaković

  Tekst je odličan, ali kako da ne dođe do pojave pene po kupusu. Pozdrav.

 • Mirko M

  A kako sprečiti da se pojavljuje zgusnuta bela pena na površini bureta? I da li bure treba da je zatvoreno ili otvoreno?

 • Joviša Erić

  Članak o kiselom kupusu je dobar.