Đokovićev rekord o kom Nadal i Federer mogu samo da sanjaju

Poslednjih godina u belom sportu glavna polemika vodi se oko toga ko će od trojice velikana biti proglašen za najboljeg svih vremena. Navijači traže argumente za Rodžera Federera, Rafaela Nadala, ali i Novaka Đokovića na čijoj su strani pored onih koji ga bodre i brojevi kao dokaz.

Novak Đoković sve je bliži tome da još jednu sezonu, sedmu u karijeri, završi kao najbolji teniser sveta, a to ne bi bio jedini uspeh koji je ostvario ove sezone.

Prvi reket sveta nakon tri osvojena Grend slema na različitim podlogama još jednom je dokazao po čemu se razlikuje od svoja dva najveća rivala Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Proslavljeni Španac dobio je nadimak „kralj šljake“ jer na Rolan Garosu ima rekordnih 13 trofeja, Rodžera na Vimbldonu dočekuju kao domaćina, a Novak ima devet pehara sa Australijan opena.

Međutim, iako je najviše puta slavio u Australiji, Đoković je titule osvajao na svim podlogama i u tom segmentu je bolji od preostala dva člana „velike trojke“.

Srpski as jedini je koji je osvojio najmanje 80 odsto mečeva na sve tri podloge!

Nadal obožava šljaku, Federer uživa na travi, ali Novak je taj koji može da pobedi na sve tri podloge više nego svoji rivali.

Jednom prilikom, Beatris Điđi Fernandes, slavna teniserka, istakla je Novaka kao najboljeg svih vremena iz istog razloga.

„Igra veoma dobro na svakoj podlozi i može pobediti i na šljaci, i na betonu i na travu. Sa druge strane Rodžer ima šanse samo na Vimbldonu“, objasnila je teniserka.

Isto mišljenje deli i trener Karlosa Alkarasa, Huan Karlos Ferero koji je takođe Novakovu dobru igru na svim podlogama naveo kao jedan od njegovih najbitnijih kvaliteta.

„Njih trojica su sigurno najbolji u istoriji. Novak Đoković je najkompaktniji, fizički trpi prilično mnogo. Dobar je atleta sa dosta fleksibiliteta i dobar je na svim podlogama. On je jedan od retkih koji može da prkosi Nadalu“, objasnio je nekadašnji svetski broj jedan.

Novakovo kretanje najbolje je na betonu. Proklizavanje i stizanje svakog udarca, bekhend koji ga je proslavio, sve to najbolje funkcioniše na tvrdoj podlozi, ali je Đoković dokazao da uvek ima spremno oružje i za ostale podloge.

Da to nije samo priča dokazuju ponovo brojevi! Jedino je Novak uspeo da po dva puta osvojio sve Masters turnire i Grend slemove. Njegove kolege iz „velike trojke“ takav podvig nisu ostvarili, a pitanje je i da li će s obzirom na to da je upitno kada će ponovo na teren.

Ono što još više daje na značaju procentu pobeda na svim podlogama jeste i broj titula.
Iako Federer ima 103, Nadal 88, a Novak najmanje, 85, procenat je i dalje u njegovim rukama kada su u pitanju sve tri podloge.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

novak djokovicRafael NadalRodžer Federer
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Jedina mana mu je sto je SRBIN!ALI TO MU JE GLAVNA ODLIKA!