Maljković: Cilj je da kampanja za ženski sport nema kraj

BEOGRAD – Cilj kampanje za razvoj ženskog sporta je da nema početak i kraj, da traje, da se što više devojčica bavi sportom i da Srbija u budućnosti ima još više medalja u ženskom sportu, kaže idejni tvorac Marina Maljković.

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije ističe da će se dosta toga iz njenog Pokreta za žensku košarku preneti na ovaj projekat, odnosno proširiti ga na druge sportove.

„Najvažnije je da ovaj projekat nema početak i kraj, već da traje. Naš cilj je da motivišemo devojčice da se bave sportom, ne šamo košarkom, da ih bude što više. Ono što stalno pominjem jeste koliko imamo medalja u ženskom sportom, koliko odličja donose sjajne devojke. Projekat već postoji, organizacija Pokreta za ženskuu košarku Marina Maljković će se dosta preneti i na ovaj projekat i samo ćemo ga proširiti na sve sportove“, rekla je Maljković.

Projekat u kom će svaka devojčica u Srbiji moći besplatno da se bavi sportom, imaće tri pravca.

„Cilj je da, nakon ove situacije, posvetimo pažnju zdravlju devojčica i nacije. Imamo tri smera – prvi je omasovljenje, da devojčice zavole sport na pravi način, drugi je profesonalni sport, da pružimo maksimum kako bi došlo do neke medalje, koja se dosad nije osvojila, da pronađemo načine i stručni tim koji će biti formiran u projektu, koji će činiti najveći stručnjaci iz oblasti ženskog sporta.Treća stvar je amaterski sport, da pokažemo koliko je važno da se devojčice i devojke bave sportom“.

Sportistkinje ambasadorke su košarkašica Sonja Vasić, tekvondistkinja Milica Mandić, strelkinja Zorana Arunović i teniserka Olga Danilović, a Maljkovićeva je potvrdila da će se još sportistkinja pridružiti projektu i aktivnostima.

Pre pet godina, 28. juna, košarkašice Srbije postale su šampion Evrope, kada je ostavran istorijiski uspeh u srpskoj ženskoj košarci.

Maljković ističe da taj datum pamti iz još jednog razloga.

„Taj datum mi je sada bitan jer je na taj dan osnovan Pokret za žensku košarku i traje i dan-danas. Želim da danas zapamtimo šta će biti za pet godina kada je ženski sport u pitanju“.

Košarkašice Srbije do 25. juna imale su pripreme na Zlatiboru, kada je selektorka radila sa dve grupe devojaka.

„Dosta dobro je sve to izgledalo. Interesantna grupa mladih igračica, ukoliko se u novembru budu održavale kvalifikacije EP, treba iste sekunde da se priključe timu. Ne za godinu dana, već odmah. Računam na njih. Što se tiče iskusnijih devojaka, one su po ko zna koji put pokazale profesionalizam, došle su da rade iako nemaju za šta a se spremaju“, rekla je Maljković, koja je dodala da ima informacije o svom klupskom angažmanu i kineskom Šangaja, ali da će „sačekati nekolko dana“ kada je priča o tome u pitanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar