Sramne scene u Petrovaradinu: Tuča roditelja na dečijem fudbalskom turniru

Više roditelja učestvovalo je u tuči koja se dogodila u nedelju, 29. avgusta, na fudbalskom ODR Kupu, u Petrovaradinu. Organizatori su zbog incidenta otkazali ostatak takmičenja namenjenog deci.

ODR Kup, koji organizuje Škola fudbala Petrovaradin – ODR, održava se već nekoliko godina unazad i odlikuje ga to što na njemu učestvuju timovi kao što su Vojvodina, Partizan, Inđija, Čukarički, TSC, Spartak, ali i poznatije škole fudbala poput Bistrice ili Derbija.

Ove godine su na turniru učestvovali mali fudbaleri rođeni od 2010. do 2014. godine.

Turnir je tekao svojim tokom, ali se u nedelju dogodio incident na utakmici dečaka rođenih 2011. godine. Meč su igrali klinci iz Vojvodine i Derbija. Ipak, fudbal je ostao u drugom planu, jer su „glavne uloge“ preuzeli roditelji mališana iz dva tima.

Sve su započela dvojica roditelja, koji su se prvi potukli, a potom je tuča dvojice prerasla u masovnu tuču, u kojoj je učestvovalo desetak roditelja. Roditelji su se tukli van terena, pa su neki završili i na pruzi. Drugi roditelji koji su na turniru bili kako bi gledali svoju decu pokušali su da razdvoje one koji su se potukli i time prekinu sramni incident.
Vladimir Ješić, jedan od roditelja čije je dete učestvovalo na turniru, kaže za 021.rs da je policija prilikom intervencije diskretno prišla roditeljima kako deca ne bi bila dodatno prestravljena.

„Ovo što se desilo na turniru je tragedija za svu decu koja su prisustvovala nemilim scenama. Izrazi lica dece, vrištanje dečaka koji je legao u blato i čupao sebi kosu dok gleda kako se roditelji tuku jeste nešto što ne sme da se događa na sportskim događajima. Decu moramo da zaštitimo od agresije koja postoji u javnom životu. U ovom slučaju organizatori su se poneli izuzetno hrabro i odgovorno, jer su diskvalifikovali ekipe čije su roditelji učestvovali u incidentu i odložili su jedan dan turnira na kojem je trebalo da gostuju ekipe poput Partizana, Čukaričkog, TSC-a…“, priča Ješić.

Organizatori turnira su informaciju o incidentu i osudu onoga što se moglo videti podelili na društvenim mrežama. Kako su naveli, zbog incidenta na turniru u kojem su učestvovali roditelji gostujućih klubova, odlučili su da otkažu takmičenje zakazano za ponedeljak.

„Uložili smo puno truda da manifestacija bude održana na zavidnom nivou, ali na publiku ne možemo da utičemo. Naša je obaveza da ne dozvolimo da deca prisustvuju javnim incidentima njihovih roditelja. Molimo vas za razumevanje“, poručuju organizatori.

Odluka organizatora je netipična za ovdašnju sredinu, jer je nasilje roditelja čija deca treniraju fudbal ili druge sportove postala normalna stvar. Tako se na verbalno ili fizičko nasilje retko kad obaziru treneri ili pak organizatori takmičenja. To primećuje i Ješić, koji je i posle incidenta u Petrovaradinu čuo roditelje koji su opravdavali nasilje.

„Najstrašnije od svega je što nakon ovakvih događaja možemo da čujemo druge roditelje koji opravdavaju situaciju, jer smo se navodno uveliko navikli na takve scene. Upravo to mora da bude još jedan pokazatelj da nasilje na sportskim terenima, gde deca igraju, ne sme da postoji. Prijava nasilja mora da bude obaveza i drugih klubova, na to ne sme da se žmuri“, zaključuje Ješić za 021.rs.

Portal 021.rs kontaktirao je klubove Vojvodina i Derby, ali do objavljivanja ovog teksta nije dobio komentar ili osudu nasilja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decafudbalroditeljiturnir
Komentari (0)
Dodaj komentar