Suspendovati fudbal u Srbiji ili uvesti red

Biro za društvena istraživanja zatražio je danas od državnih organa i Fudbalskog saveza Srbije da donesu propise kojim se regulišu rad i vlasništvo fudbalskih klubova, a ukoliko to nije moguće uraditi u najhitnijem roku, BIRODI predlaže suspendovanje fudbalskih takmičenja dok se ta pitanja ne reše.

„BIRODI zahteva od državnih organa Republike Srbije i Fudbalskog saveza Srbije da što hitnije sprovedu jasne i direktne mere u cilju ‘uvođenja fudbala’ u zakonske okvire“, navodi se u saopštenju povodom kontroverzne utakmice Crvena Zvezda-OFK Beograd, za koju se sumnja da je nameštena.

Neke od najhitnijih mera koje se moraju sprovesti su, prema Birou, da državni organi izađu u javnost sa konkretnim podacima i izveštajima o sprovedenim istragama u Crvenoj Zvezdi i Partizanu, i da država što pre definiše zakonski okvir za rad i delovanje klubova i sprovede njihovu „svojinsku transformaciju“.

Fudbalski klubovi treba da iz upravljačkih struktura smene sve osobe protiv kojih se vode krivični postupci iz različitih oblasti, a UEFA da sprovede istragu o načinu rada i delovanja Saveza, klubova i takmičenja i pomogne na svaki mogući način u uspostavljanju jasnih standarda i kriterijuma rada klubova i samog takmičenja.

Državni organi treba da pruže punu podršku istragama UEFA i realizaciji njenih preporuka, dodaje se u saopštenju.

BIRODI traži i da javna preduzeća, nadležna ministarstva i lokalne samouprave objave na svojim sajtovima ugovore o donacijama i sponzorstvima sa sportskim klubovima, kako bi se „demistifikovala“ njihova uloga u finansiranju fudbalskih klubova.

Prilikom predstojeće izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije treba da se propiše obaveza da sportski klubovi koji dobijaju novac iz javnih izvora moraju da imaju svoje planove integriteta, bez kojih dobijanje sredstava neće biti moguće, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo za sport treba da donese sveobuhvatni plan za borbu protiv korupcije u sportu, koji će uključiti i ono što je definisano Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije, a Biro za društvena istraživanja (BIRODI) će pokrenuti „Ligu integritet“ koja će imati za zadatak da utvrdi nivo netransparentnosti, diskrecionih ovlašćenja, odsustva polaganja računa i ukupne korupcija na nivou sportskih klubova i saveza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar