Antić: Toplane spremne za grejanje, cena ista ili niža

Cene grejanja u gradovima širom Srbijie će ili ostati na istom nivou kao prošlogodišnje ili će biti snižene, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i najavio da će narednih dana zbog hladnog vremena toplane početi da greju.

Antić je prilikom obilaska beogradskih elektrana, u kojima sutra počinju tople probe, rekao da su cene gasa prošle godine značajno rasle, a da neke toplane u tom periodu nisu podizale cenu grejanja i da zbog toga sada, kada je gas pojeftinio, one „nemaju šta da spuste“.

Antić je podsetio da lokalne samouprave donose odluku o tome da li će grejanje pojeftiniti, a da je vlada i resorno ministartsvo zaduženo za donošenje Uredbe kojom se definiše metodologija za utvrđivanje maksimalnih i minimalnih cena grejanja.

Istakvši da će ovih dana biti izvršen pregled tih cena, Antić je poručio da je svih 60 toplana u Srbiji spremne za početak grejne sezone, koja zvanično počinje 15. oktobra, kao i beogradske elektrane koje su veoma značajne za energetsku stabilnost cele Srbije.

On je naveo da je od ukupno 60, 55 toplana obezbedilo energente za 15 dana unapred, a da preostalih pet to upravo čini i da će to uraditi do 15. oktobra.

Antić je naveo da je reč o toplanama u Novom Pazaru, Valjevu i Zaječaru i da određenih problema ima i toplana u Boru, koja je uspela da sklopi reprogram duga za struju sa EPS-om, kao i toplana u Somboru koja duguje Srbija Gas 180 miliona dinara.

Grad Sombor je blizu rešenja da kredit za izmirenje tog duga kako bi i toplana u Somboru mogla nesmetano da počne da radi.

Ministar je pozvao sve toplane da počnu da greju zbog hladnog vremena.

Pokusaćemo da i u oktobru bude besplatnih energenata

Antić je izjavio da će to ministarstvo učiniti sve što može da socijalno ugroženi građani i u oktobru dobiju besplatne količine stuje i gasa, ali i istakao da se ne može raditi protiv odluke Ustavnog suda, koji je doneo odluku da je Uredba o tome neustavna.

„Pokusaćemo da nađemo neko rešenje, ali nismo mađioničari i ne možemo praviti nikakve gimnastike, koje će da idu protiv odluka nadležnih sudova, koje su obavezujuće“, rekao je Antić.

On je podsetio da je neustavnom proglašena stara Uredba o energetski zaštićenim potrošačima, zbog toga što njome nije bilo definisano rešenje pitanja žalbi potrošača i napomenuo da se priprema nova uredba koja će biti usvojena do kraja oktobra.

Ustavni sud je 25. marta ove godine doneo odluku da je ta uredba neustavna i istovremeno odlučio da odloži objavljivanje te odluke za maksimalnih šest meseci – do 25. septembra, da bi se pružila mogućnost da se za to vreme donese nova uredba koja je u skladu sa Ustavom i zakonom.

Nova uredba će, međutim, tek biti doneta do kraja oktobra, pa se postavlja pitanje da li će socijalno ugroženi i tokom oktobra imati pravo na besplatne energente.

„S obzirom na činjenicu da je oktobar u pitanju i da još nije mnogo hladno, pretpostavljam da im računi za struju neće biti veliki. Pokušaćemo da nađemo rešenje, ali nismo mađioničari“, reko je Antić.

On je najavio da bi, po novoj Uredbi koja treba da počne da važi od novembra, još veći broj socijalno ugroženih potrošača nego do sada mogao da računa na besplatnu struju i gas, ali ne i za grejanje, koje već subvencionišu lokalne samouprave.

Antić je ranije rekao da će veći broj socijalno ugroženih stanovnika moći da aplicira za tu pomoć države i da će moći da se prijave socijalno ugrožene kategorije, zdravstveno ugroženi potrošaci i korisnici tuđe nege i pomoći.

Građani, odnosno domaćinstva koja steknu status energetski zaštićenog kupca imaju pravo da, u zavisnsoti od broja članova domaćinstva, besplatno potroše između 120 i 250 kilovata mesečno, odnosno tokom grejne sezone od 35 do 75 kubnih metara gasa mesečno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Aleksandar Antićgrejanjetoplana
Komentari (0)
Dodaj komentar